İstanbul Modern Sinema, LİMAN sergisine paralel, puslu cinayetlerin, büyük aşkların, başlangıç ve vedaların yaşandığı liman üzerine panoramik bir film seçkisini izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor.
Sinema tarihi boyunca farklı dönem ve türden filmlerde yer alan liman, kimi zaman öykünün, kimi zaman resmin başrolü, kimi zaman da karakterin hayatında açılan veya kapanan bir kapı görevini görür. İstanbul Modern Sinema’nın LİMAN sergisine paralel hazırladığı program Japonya’dan Şili’ye uzanan, toplam 11 filmin gösterimini kapsıyor.
İzleyebileceğiniz filmler arasında Türkiye’de ilk defa gösterilecek ve prömiyerini 2015 Berlinale Forum’da yapan Exotica Erotica Etc., İsveç’li usta yönetmen Ingmar bergman imzalı Liman Kenti (Port of Call) ve Şili asıllı yönetmen Alejandro Jodorowski’den yarı otobiyografik bir görsel ziyafet sunan Gerçeğin Dansı (La Danza de la Realidad) yer alıyor.
BU HAFTAKİ FİLM PROGRAMI
EXOTICA, EROTICA, ETC. 2015
Yönetmen: Evangelia Kranioti
Yunan görsel sanatçı Evangeline Kranioti, bu ilk uzun metrajlı filmini 2011-2014 yılları arasında 12 kere kargo gemilerine binerek 20 ülkeye yaptığı seyahatlerde çekti. Prömiyerini 2015 Berlinale Forum’da yapan bu antropolojik çalışma, okyanuslararası yolculuk yapan gemi çalışanlarıyla onların yolunu gözleyen yakın limanlardaki kadınları anlatıyor. Denizcilerin günlük çalışma rutinlerini dalgalar, buzullar ve gökyüzü gibi doğa resimlerinin arasından izliyoruz. Bu ilk başlarda gözlemsel başlayan yaklaşım, filmin ilerleyen dakikalarında yerini şiirsel bir yolculuğa bırakıyor.
Gösterim tarihi: 25 Mayıs, Saat 17.30
LİMAN KENTİ (HAMNSTAD), 1948
Yönetmen: İngmar Bergman
Oyuncular: Nine-Christine Jönsson, Bengt Eklund, Mimi Nelson
Endüstriyel bir liman kenti olan Göteborg’da yaşayan Berit, kente çalışmak için gelen denizci Gösta’ya aşık olur. Problemlerle dolu bir geçmiş ve baskıcı bir annenin ağırlığından kurtulmakta zorlanan bu genç kadın, Gösta ile olan aşklarının kendisini depresyonun pençesinden kurtarabileceğine inanmaya başlar. İsveç’in efsanevi yönetmeni Ingmar Bergman’ın İtalyan neo-realism akımından da belirgin izler taşıyan bu filmi, içerdiği psikolojik dramı destekleyen muhteşem bir sinematografiyle de etkisini artırıyor.
Gösterim tarihi: 27 Mayıs, Saat 15.00, 28 Mayıs, Saat 13.00
GERÇEĞİN DANSI (LA DANZA DE LA REALIDAD), 2013
Yönetmen: Alejandro Jodorowsky
Oyuncular: Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias Herskovits
İzleyicisini, sunduğu muhteşem fikirler ve görüntüler aracılığıyla unutulmaz yolculuklara çıkarmasıyla tanıdığımız Şili asıllı Alejandro Jodorowsky’den, kendi çocukluk yıllarını perdeye taşıyan yarı otobiyografik bir yapım. Filmin ilk yarısı küçük Alejandro’nun ailesiyle karmaşık ilişkisini ele alırken ikinci yarısı babası Jaime’in komünistlikten radikalizme keskin dönüşüne ve ailesini bu sebeple terk edişine odaklanıyor. Jodorowsky’nin gerçeklik hakkındaki felsefesi bu filme tam olarak yansıyor: gerçeklik tarafsız değildir, kendi hayallerimizin yarattığı birer “danstır”.
Gösterim tarihi: 25 Mayıs, Saat 15.00, 28 Mayıs, Saat 17.15
LİMAN YOSMASI, 1961
Yönetmen: Şinasi Özonuk
Oyuncular: Susan Jaja, Işın Kaan, Avni Dilligil, Semih Serezli
Emekli şilep kaptanı Yakup Kaptan’ın oğlu Ayhan’ın tek hedefi, babası gibi bir açık deniz kaptanı olmaktır. Ancak yıllar önce babası Yakup Kaptan tarafından terk edilen ve hayatını kazanıp annesine bakmak için limandaki bir pavyonda çalışmak zorunda kalan Oya, babasının ona yaptığının intikamını üvey kardeşi Ayhan üzerinden almaya kararlıdır. Yer yer müzik ve dansların da eşlik ettiği Liman Yosması, İstanbul’un 1960’lardaki limanlarını ve deniz hayatını da yansıtan bir melodram.
Gösterim tarihi: 25 Mayıs, Saat 13.00
AQUARIUS, 2016
Yönetmen: Kleber Mendonça Filho
Oyuncular: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos
Clara, deniz kenarındaki plaklarla dolu evinde yalnız yaşayan, emekli bir müzik eleştirmenidir. Yaşadığı apartmandaki tüm daireleri satın alarak yeniden inşa etmek isteyen şirkete karşı duran bir tek kendisi kalmıştır. Bu karizmatik kadın, bir yandan evinin yıkılma riskinin getirdiği nostaljiyle geçmişi hatırlarken bir yandan da hayatını dilediğince yaşamaya devam eder. Brezilya’nın toplumsal meselelerine Clara’nın etkileyici direnişi üzerinden ayna tutan film, prömiyerini 2016 Cannes Film Festivali’nin resmi yarışma bölümünde yapmıştı.
Gösterim tarihi: 25 Mayıs, Saat 19.00
İYİ İŞ (BEAU TRAVAIL), 1999
Yönetmen: Claire Denis
Oyuncular: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin
Sinemanın kışkırtıcı ve sıra dışı yönetmeni Claire Denis imzalı bir askeri dram. Eski bir Fransız yabancı Lejyon subayı olan Galoup, bir zamanlar Cibuti Körfezi’nde geçirdiği ihtişamlı günleri hatırlar. Bir yandan genç askerleri sert bir eğitimden geçirirken diğer yandan komutanına karşı sevgi ve hayranlık duyguları beslemektedir. Birliğe yeni gelen başka bir askerin komutanın ilgisini çekmesi Galoup’da kıskançlık, kin ve nefret duyguları uyandırır. Adeta bir hapishaneye dönüşen uçsuz bucaksız bir çölde yaratılan bu maskülen dünya, kullanılan müzik ve başdönüdürücü görüntülerin de etkisiyle şiirsel, mistik bir şölene dönüşüyor.
Gösterim tarihi: 27 Mayıs, Saat 13.00
BALIKLI BULGUR (LA GRAINE ET LE MULET), 2007
Yönetmen: Abdellatif Kechiche
Oyuncular: Habib Boufares, Hafsia Herzi, Farida Benkhetache
İçine kapanık ve inatçı Tunuslu göçmen Süleyman, yıllarını Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki küçük bir liman kentinde tershanede çalışarak geçirmiştir. Yılların yorgunluğunu gün geçtikçe daha fazla hissetmeye başlayan 60’larındaki bu adam, işini kaybetmenin eşiğinde, ailesine bir restoran açma hayalinden bahseder. İlk başta herkese imkânsız görünen bu hayale zamanla tüm aile ortak olacaktır. Abdellatif Kechiche’in bu kalabalık ailedeki karakterleri de derinlemesine incelediği film, yalnızlık, umut, aile gibi konuları da irdeliyor.
Gösterim tarihi: 27 Mayıs, Saat 17.00
MA LOUTE, 2016
Yönetmen: Bruno Dumont
Oyuncular: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi
Auteur yönetmen Bruno Dumont’tan, Fransa’da bir sahil kasabasında geçen gizem dolu bir cinayet komedisi. 1910’da geçen filmin ana eksenini midye toplayarak geçimini sağlayan fakir bir aileyle abartılı halleriyle öne çıkan zengin bir ailenin yanı sıra, bir de bölgede kaybolan insanları araştırmakla görevli, karikatüristik tiplemeleriyle öne çıkan iki dedektif oluşturuyor. 2016 Cannes Film Festivali’nde yarışan film, dönemin Fransası’ndaki sınıf çatışmasına tam da yönetmenin sinemasına özgü, sürreal bir bakış sunuyor.
Gösterim tarihi: 28 Mayıs, Saat 15.00
edebiyathaber.net (24 Mayıs 2017)