İstanbul’da Fransız çizgi roman rüzgârları esti

Ekim 1, 2024

İstanbul’da Fransız çizgi roman rüzgârları esti

Fabien Toulmé, Tudem Yayın Grubunun 40. yıl kutlamaları kapsamında, İstanbul Fransız Kültür Merkezinin anlamlı iş birliğiyle ilk kez Türkiyeye geldi.

Dünya çapında ses getiren “Hakim’in Yolculuğu” üçlemesinin yanı sıra, İki Yaşam, Büyük Aşk, Unutulmazlar gibi çoksatan grafik romanlarıyla ülkemizde de geniş bir okur kitlesi bulunan sanatçı; 26, 27 ve 28 Eylül tarihlerinde İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Tudem Kadıköy Kitabevi ve Minoa Pera’da imza günü, ustalık sınıfı, çizim atölyesi ve panelden oluşan bir dizi etkinliğe katıldı.  

Toulmé’nin yeni kitabı “Dünyadan Yansımalar” serisinin ilk cildi Mücadele çizgi roman severlerden tam not aldı!

Fabien Toulmé’nin İstanbul’daki etkinliklerine katılan çizgi roman severlerin “öncelikli” okuma şansına eriştikleri “Dünyadan Yansımalar: Mücadele”, okurların yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılandı. Üç ayrı ülkeden üç cesur insanın haklı direnişine ve sergilediği eşsiz mücadeleye tanıklık ettiren “Dünyadan Yansımalar: Mücadele”; bir belgeselci gibi çalışan Toulmé’ye duyulan hayranlığı katlayarak artırıyor. 

Üç gün boyunca yaşadıklarım unutulmazdı…

26-28 Eylül tarihleri arasında farklı etkinliklerde yaklaşık 1000 sanatseverle bir araya gelen Fabien Toulmé İstanbul ve okurları hakkındaki izlenimlerini şu sözlerle ifade etti: “Öncelikle İstanbul’u çok beğendiğimi itiraf etmeliyim. Eğer ajandamda birkaç gün daha yer açabilseydim eminim çok daha fazla kişiyle tanışma ve yer keşfetme şansına erişebilecektim. Üç gün boyunca yaşadıklarım unutulmazdı! İstanbul, hem Avrupa’dan hem de Orta Doğu’dan taşıdığı izlerle bir hikâye anlatıcısı için büyülü bir mekân. Kentin geçmişten günümüze uzanan kültürel mirası gerek çok renkli mimari dokusunda gerekse İstanbulluların yüzlerinde tekrar tekrar canlanıyor gibi. Bu yönüyle, hem bir çizer hem de araştırmacı yönü ağır basan bir yazar olarak İstanbul’dan etkilenmemem mümkün değildi zaten. Türkiye’deki okurlarımın sıcak karşılaması da ayrıca beni çok mutlu etti. Sosyal medyadan aldığım mesajlara rağmen bu kadarını beklemiyordum açıkçası. Tek kelimeyle rüya gibi bir deneyimdi bu üç gün benim için. Ülkenize yeniden gelmek için sabırsızlanıyorum. Kim bilir, gelecek sefer Ankara’yı ve İzmir’i de görebilirim belki…” 

Bir tanıklık ustasının portresi: Fabien Toulmé

1980 doğumlu Fabien Toulmé, mühendislik okuduktan sonra Brezilya, Benin, Guyana ve Fransa gibi farklı ülkelerde yaşadı. Fransa’ya döndükten sonra Spirou gibi kültleşmiş dergilerde çalışmaları yayımlandı. Otobiyografik özellikler gösteren Beklediğim Sen Değildin isimli grafik romanıyla büyük bir çıkış yakaladı. Gerçek bir hayat hikâyesine dayanan ve kısa sürede ünlenen “Hakim’in Yolculuğu” adlı üç ciltlik serisi pek çok dile çevrildi, çizgi roman festivallerinde büyük övgü topladı. Yazarın ayrıca İki Yaşam, Büyük Aşk, Unutulmazlar ve Marilu gibi yayımlanmış kitapları da bulunmaktadır. Sanatçı yılın büyük çoğunluğunu seyahat ederek ve yeni hikâyelerin izini sürerek geçiriyor. 

edebiyathaber.net (1 Ekim 2024)

Yorum yapın