Bilgi Yayınevi’ne göre kadın hakları mücadelesiyle ilgili okunması gereken 8 kitap:
1- Kendine Ait Bir Oda
“İsterseniz kütüphanelerinizi kilitleyin; ancak aklımın özgürlüğüne hiçbir kapı, hiçbir kilit, hiçbir sürgü engel olamaz.” Virginia Woolf’un erkek egemen dünyaya karşı çıkan başyapıtı Kendine Ait Bir Oda, bugün bile ataerkil zihniyete meydan okuyan bir manifesto olarak güncelliğini koruyor. Woolf‘un iki üniversitede yaptığı konuşmaların derlemesi olan bu eser, dünün kadınlarının bugünün kadınlarına bir armağanı…
Kadın hakları mücadelesinin başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen Kendine Ait Bir Oda’yı satın almak için tıklayın.
2- Frida
Time’dan R. Z. Sheppard kitap için, “Frida, radikal sanatın, romantik politikanın, tuhaf aşkların ve fiziksel acının, insanın aklına ‘Neden bunları daha önce anlatan olmadı?’ sorusunu getiren büyüleyici bir öyküsüdür” diye yazmıştı. Sanat tarihçisi Hayden Herrera tarafından, detaylı biyografik araştırmalar sonucunda hazırlanan, Frida’nın mektupları ve resimlerinin de yer aldığı; tüm dünyada büyük ilgi gören; “Frida” filmi ile beyazperdeye de aktarılan bu kitap; Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun efsanevi şöhretinin, acılarla dolu yaşamının bugüne kadar yazılmış en objektif öyküsüdür. Sanatla, devrimle, kadın haklarıyla ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken çok önemli bir kitap Frida.
Meksikalı ünlü ressam Frida Kahlo‘nun, beyazperdeye de aktarılan yaşamöyküsü Frida’yı satın almak için tıklayın.
3- Bütün Kadınlar Kahramandır
“Bu kitap, tüm kadınlara bir çağrı. Hayatlarımıza dayatılan kuralları sorgulamak ve bu kuralları delmek, üzerimize yansıtılan ataerkil bakış açısını reddetmek için yapılan bir çağrı. Her genç kızı ve her kadını, kurbana dönüşmeyi reddetmeye ve içlerinde uyuyan kahramanı keşfetmeye çağırıyorum.”Kitaba her şeyden vazgeçmeye hazır olduğu bir günü anlatarak başlayan Inna Shevchenko, “Kadınlar, yeni bir dünya inşa edelim ve iktidarı elimize geçirelim!” dedikten sonra kitabını şöyle bitiriyor: “Bir gün her şeyden vazgeçmek isteseniz de, bilin ki bunu asla beceremeyeceksiniz. Siz vazgeçemezsiniz çünkü siz bir kadın ve bir kahramansınız.”
Bütün Kadınlar Kahramandır, kahraman olduğunu bilen veya henüz fark etmemiş bütün kadınların okuması gereken bir kitap.
FEMEN lideri Inna Shevchenko’nun yazdığı Bütün Kadınlar Kahramandır kitabını satın almak için tıklayın.
4- Mekruh Kadınlar Mezarlığı
Doğanın üretmeye güdülenmiş sonsuzluğundan, zamanın taşımaktan bıkmadığı sabrından, yaşanan ânın algılanamayan sarmalından, dişiliğin yaşamı sürgit coşturan yaratıcılığından, erilliğin hem hoyrat hem incinir gücünden, gerçeğin masallaşmış kalıntılarından, utangaç, kuşkucu, küskün ve hızlı erir bir gölge gibi hayallerden ve bal tadındaki dilden, sağılarak, özeyerek Ayla Kutlu ustalığıyla oluşturuldu bu yedi öykü.
Ayla Kutlu‘nun Mekruh Kadınlar Mezarlığı romanını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.
5- Benazir
Otuz beş yaşında ülkesinin –Müslüman bir ülkenin– ilk kadın başbakanı oluyor. Suikastlara uğruyor. Hapiste, sürgünde yaşıyor. Ölümünden iki ay önce bitirdiği Doğu’nun Kızı adlı kitabında “Babamın öldüğü yaştayım” diyor, sürgünden ülkesine döndükten iki ay sonra, elli dört yaşında öldürülüyor. Direnç, inanç, vatan sevgisi… Zekâ, öngörü, sağduyu… Yaşar Seyman dürüstçe bakmış Benazir‘e. Sevgisini de sitemini de esirgememiş yazarken. Dünyanın en önemli kadınlarından Benazir Bhutto‘nun anısına içten bir saygı duruşu…
Yaşar Seyman’ın bir solukta okunan kitabı Benazir’i satın almak için tıklayın.
6- Diri Diri Yanmak
Souad on yedi yaşında ve âşık. Köyünde, daha pek çok köyde olduğu gibi, evlenmeden önce aşk, ölümle eş anlamlıdır. Diri diri yakılır ve bir mucize eseri kurtulur. Her yıl dünyada ve Türkiye’de “namus cinayeti” adı altında böyle binlerce saldırı yaşanırken Souad hayatları tehlikede olan kadınlar için konuşmaya karar veriyor ve bu barbarca uygulamayı anlatıyor.
Diri Diri Yanmak çok üzücü bir tanıklıktır ama aynı zamanda bir çığlık, bir çağrıdır. Erkek yasalarının kurbanı olan bu kadınların ölümünü örten, dayanılmaz sessizliğin tabusunun kırılması için bu çığlığın atılması gerekir.
Souad’ın Diri Diri Yanmak kitabını satın almak için tıklayın.
7- Kadın Destanı
“Binlerce yıl süren işkencenin hesabı kesilmeli. / İzler kalır bir kadında, derin izler: Eziklik ve ruhun kirletilmişliği / İsyan bu eski izlerden geçerek patlayacaktır.” Destanlarda kahramanlar hep erkektir. Kadınlar sadece anne, eş veya sevgili olarak yer alır. her şeyden önce bu anlayışı ters yüz eden bir kitap Kadın Destanı. Gılgamış Destanı’ndan el alarak yazdığı Kadın Destanı Ayla Kutlu‘ya tarihsel bir sorumluluk yüklemiştir. O sorumlulukla bu topraklarda beş bin yıldan beri yaşananları kadının özgün diliyle anlatır. Kadın Destanı’nda Gılgamış Destanı’nın eril söylemine karşı geliştirdiği söylemle kadını gün ışığına çıkarır; yaşama sevincini (çok sevdiği) oyalar gibi okurun dünyasına işler.
Ayla Kutlu’nun Kadın Destanı kitabını satın almak için tıklayın.
8- Bıçak Sırtı
2019 Kasım ayında yayımlanan Bıçak Sırtı, Joyce Carol Oates editörlüğünde dünyanın önde gelen kadın yazarlarının suç ve gizem öykülerinden oluşan yeni bir derleme. Polisiye, gerilim, korku türleri içindeki erkek egemen anlayışa karşı kadın yazarların ses farklılığını gündeme getiren bir derleme olarak hazırlanan kitabın başında Joyce Carol Oates bizlere şu soruyu soruyor: “Kendine özgü bir kadın noir’ı (kara kurgu) var mı? Bazılarının iddia ettiği gibi özellikle de erkeklerin seslerinden farklılık gösteren kadınlara özgü bir ses var mı?”
Oates kadın noir’ı için konudan ziyade atmosfer, müzik, duyarlılıktan söz ettiğini açıklıyor. Yani konu geleneksel erkek egemen anlayışında genellikle kurban olarak yer alan kadınların artık katil olup, erkeklerin kurban olmasından ibaret değil. Elbette kitaptaki öykülere baktığımızda yalnızca atmosfer değil, karakterler açısından da bir değişim söz konusu. Çoğunlukla erkek olan katiller, şiddet bağımlıları, katilin içindeki kötülüğü tetikleyen kadın tipleri (femme fatale), parlak zekâlı erkek polis memurları, dedektifler yerine çok farklı karakterler bekliyor okurları.
Bu değişimi Margaret Atwood bir şiiriyle müjdeliyor:
Kurt Adamlarla İlgili Gelişmeler
Eski günlerde, bütün kurt adamlar erkekti.
Mavi kotlarını yırtıp ortaya çıkarlardı
Kendi yarılan derilerini de;
Kendilerini parklarda ifşa ederler,
Ay ışığında ulurlardı.
Okul kulüplerindeki erkek çocuklarının yaptığı şeyler bunlar.
Joyce Carol Oates editörlüğünde hazırlanan ve Pınar Polat tarafından Türkçeye çevrilen Bıçak Sırtı: Kadın Yazarlardan Yeni Suç ve Gizem Hikâyeleri kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile satın almak için tıklayın.
edebiyathaber.net (23 Ekim 2020)