Bilgi Yayınevi mutlaka okunması gereken 6 aşk romanını sıraladı.
1- Romantika: Turgut Özakman’ın bir öğretmenle öğrencisinin yasak aşkını anlattığı Romantika Ankara’da geçen bir aşk hikâyesi. Bu Ankara masalı Eskişehir Yolu’ndan Kızılay’a, Ankara Garı’ndan, Kavaklıdere’ye, Ulus Meydanı’ndan, Altın Park’a, Gölbaşı’ndan Papazınbağı’na, Gül Bahçesi’nden Karpiç’e, Ankara Palas’tan, Eymir Gölü’ne, Atatürk Orman Çiftliği’nden Kurtuluş Parkı’na kadar Ankara’nın her yerine ulaşıyor. Kitaptaki aşk öylesine sahici ki, okurken bile iki aşığın kenetlenmiş ellerinden Ankara’nın soğuk kış akşamlarını ısıtan bir sıcaklık yayıldığını hissedebiliyorsunuz.
“Bin yıllık özlemle sarılmak istiyorum, rüyalarını bile kucaklamak için” diye yazacak kadar büyük bir aşkın romanını okumak için tıklayın.
2- Silahlara Veda: Romalı ozan Horatius, “Bir insanın vatanı için ölmesi güzel bir şey” diye yazmış. Hemingway ise Horatius’un adını anmadan şöyle diyor: “Eski çağ ozanları, vatanı için ölmenin güzel bir şey olduğunu söylemiş. Modern çağın savaşlarında ölmekse ne onur kazandırır insana ne asalet getirir; bir hiç uğruna geberir gidersin.”
Ernest Hemingway’in büyük bir aşkı anlattığı bir solukta okunan savaş karşıtı romanı Silahlara Veda’yı satın almak için tıklayın.
3- Kürk Mantolu Madonna: Sabahattin Ali’nin kaleminden Türk edebiyatının en çok okunan aşk romanı:
“Bu akşam anladım ki, bir insan diğer bir insana bazen hayata bağlandığından çok daha kuvvetli bağlarla sarılabilirmiş.”
“Yalnız onun yanındayken içimi müthiş bir korku, onu kaybetmek korkusu sarardı.”
Bireyin iç dünyasını, insan ruhunun derinliklerini eserlerinde ustalıkla işleyen Sabahattin Ali, bu kitabında tutkulu bir aşk ile hayatın gerçekleri arasında sıkışmış iki insanın sürükleyici öyküsünü anlatıyor.
1976 yılında Bilgi Yayınevi tarafından basılan Kürk Mantolu Madonna‘nın orijinal metne sadık yeniden basımını satın almak için tıklayın.
4- Aşk-ı Memnu: Halid Ziya Uşaklıgil‘in 1898-1900 arasında yazdığı Aşk-ı Memnu ilk büyük Türk romanı kabul edilir.
Sağlam bir yapısı ve tekniği olan yapıtta zengin yaşam hayaliyle yaşlı, zengin ve çocukları olan bir adamla evlenen genç ve güzel bir kadının, kocasına sadık kalmak kararına karşın, elinde olmayarak yasak bir aşka tutkuyla sürüklenişi, olayın psikolojik nedenleri üstünde de durularak gerçekçi bir biçimde anlatılır.
Halid Ziya Uşaklıgil‘in Aşk-ı Memnu kitabını satın almak için tıklayın.
5- Milena’ya Mektuplar: Franz Kafka, Milena’yla 1920 yılının başlarında tanışır. Aralarında çok samimi bir arkadaşlık oluşur. Kafka’nın günlükleri de arkadaşlıklarının derinliğini gözler önüne serer. Ancak mektupların ilk kez yayımlanmasıyla duygular gerçek anlamda açığa vurulur: Bir aşk romanı, duyguların çaresizliği, mutluluk, kendini yok etmek ve alçaltmak.
Roman olmasa da Kafka’nın mektupları büyük bir aşkın izini sürmek isteyenlerin okuduktan sonra bir daha unutamayacakları bir kitap.
“Bu korkunç ama korkunçluğuyla bir o kadar derinlere kadar inmeyen mektubu okuduktan sonra, gelişiyle bana verdiği mutluluk için teşekkür etmek çok da kolay değil. Bugün tatil günü, sıradan bir mektup gelmezdi; yarın, yani cuma günü de sizden bir mektubun gelip gelmeyeceği meçhuldü. Yani bir tür boğucu sessizlik vardı ama sizle ilgili olduğu sürece üzüntü vermiyordu. Son mektubunuzda, şezlongda uzanmış bulunduğum yerden karlı tepedeki dağ tırmanıcılarını izlediğim gibi, ne kadar güçlü olduğunuzu izledim. Ve şimdi öğle yemeğinden hemen önce mektubunuz geldi, onu yanıma alabildim, çantadan çıkartabildim, masanın üzerine koyabildim, yeniden çantaya yerleştirebildim; ellerin bir mektupla oynama isteği gibi, insan onları izler ve çocuklar için sevinir.”
Franz Kafka’nın başyapıtlarından Milena’ya Mektuplar’ı satın almak için tıklayın.
6- Korkma İnsancık Korkma: Eleni, dul bir rum kadını, kocası ölünce onun ailesinin yanında kalıp, solmaya yüz tutan kırmızı bir çiçek. Roman, Eleni’yle yetim ve öksüz yeğeni arasındaki tarifi imkânsız gibi görünen bir aşkın hikâyesini anlatıyor.
Tüm sınırları zorlayan bir başyapıt. Yalnızlıklarını, çaresizliklerini, sevgiye, dokunmaya, dokunulmaya olan açlıklarını birbirlerinin teninde bastıran iki sevgilinin romanı. “Böylesine uçta, bu kadar temiz bir aşk olabilir mi?” diye düşünüyorsanız bu romanı okumalısınız.
Turgut Özakman’ın Korkma İnsancık Korkma romanını satın almak için tıklayın.
edebiyathaber.net (3 Mayıs 2021)