OGGUSTO’dan Hayal Türkmen Yılmaz çocuk kitabevlerinin kapılarını araladı.
Üniversitede İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü “Masallarda Sembol Dilinin Görüntüleri” üzerine hazırladığı teziyle bitiren Ayşegül Dede, 2001 yılından beri masalların eğitim, edebiyat, sahne sanatları ve iletişim alanlarına etkisi üzerine araştırmalar gerçekleştiriyor. 2012 yılında Anaokulu öğretmeni olan kız kardeşiyle “Kidsnook Masal Akademisi”ni kuran, “Hadi Masal Anlatalım” ve Masal Mutfakta” kitaplarının yazarı Ayşegül Dede ile Kidsnook’u, geliştirdikleri Sensory Storytime programını ve çocuk kitaplarını konuştuk.
Bize hikayenizden bahsedebilir misiniz?
Altı buçuk yıl önce Anaokulu ve İngilizce öğretmeni iki kız kardeş olarak hayalimiz, kendimize ait bir mekan oluşturmaktı. Bu mekan elbette çocuklarla ve derslerimizde bolca kullandığımız çocuk kitaplarıyla ilgili olmalıydı. Masal anlatımları ve alternatif eğitim sistemlerinden esinlenerek hazırladığımız programları uyguladığımız mutfağımız olarak devam etti. Şimdi geldiğimiz noktada İstanbul’da ebeveynlerin ve okulların uğrak noktalarından biri haline geldik.
Ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz? Hangi yaş grupları için kaç kişilik masal atölyeleri gerçekleştiriyorsunuz?
Kendi programımız olan Sensory Storytime’ı ebeveynli oyun grupları olarak uyguluyoruz. Bu program 4-8 aylık bebekleri ve 18-48 aylık çocukları kapsayan haftada bir gün bir saat olarak uygulanan, okula hazırlayıcı ve çocukların gelişimlerini her yönden destekleyen bir program. Hikayeler ve duyusal oyunları çocukların gelişimlerine uygun yöntem ve tekniklerle uyum içerisinde çocuklara ve ebeveynlere sunuyoruz. Gruplarımızın kontenjanları yaş gruplarına göre değişiklik gösteriyor.
Ayrıca anaokulundan 5. Sınıfa kadar öğrenciler okul gezisi olarak hikaye anlatıcılığı sanatıyla tanışmak için Kidsnook Masal Akademisine geliyorlar. Ebeveynler ve öğretmenler için de hikaye anlatıcılığı ve alternatif eğitim sistemlerini anlatan yetişkin eğitimleri düzenliyoruz. Kidsnook’ta Çocuk kitabı yazarları ve yayın evleriyle çocuklar için yazar buluşmaları ve kitap etkinlikleri yine sıkça rastlayabileceğiniz etkinliklerden.
İstanbul’un sakin ve huzurlu semtlerinden Akatlar’da, bahçesinde ıhlamur ağacıyla ve masalsı bir dekorasyonu olan mekanımızda hafta sonları masal temalı doğum günleri de düzenliyoruz.
İstanbuldaki ve dışındaki Kidsnook noktaları nerelerde?
Sensory Storytime adını verdiğimiz programımızı uygulayan Türkiye genelinde 12 anaokulu ve çocuk atölye merkezi, Yunanistan Katerina da bir anaokulu bulunuyor. İstanbul da Fenerbahçe Kalamış’ta “Çizmeli Kedi Akademi”, Akatlar’da “Kidsnook Masal Akademisi”, Ataşehir’de “ZUYA KİDS”, Bahçeşehir’de “Happymoms”, Kağıthane’de “Beyaz Kuğu Anaokulu” programı uygulayan merkezlerimiz. Bunların dışında Bursa, Ankara, Bodrum, Alanya, Samsun ve İskenderun’da kendi şehirlerinin en iyi butik anaokulları olan okullar bizim programlarımızdan faydalanıyorlar.
Kitap nasıl seçilmeli, aileler çocuklarına kitap seçerken nelere dikkat etmeli?
Eğer çocuğunuza siz bir kitap seçecekseniz önce içeriğe bakmalısınız, okumadığınız hiçbir kitabı çocuğunuza almanızı tavsiye etmiyoruz, içerikte sade, yalın bir dil kullanılmalı ve mizah barındırmalı. Edebi değer taşıyan bir kitap arıyorsanız öğretici, didaktik bir dil kullanan kitabı tercih etmemelisiniz. Daha sonra ilüstrasyonları inceleyin, çocuğunuzun ilgisini çekip çekmeyeceğine karar verin. Ve daha sonra kapak, sayfa kalitesine dikkat edebilirsiniz. Okul öncesi dönem için kalın kapak veya sayfalı kitapları tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.
Bunların dışında aslında çocuklar kendi kitaplarını seçmeliler, bunun için de aileler bebekliklerinden itibaren çocuklarıyla düzenli bir şekilde çocuk kitabevlerini ziyaret etmeye başlamalılar. 12 aylık bir çocuğun bile önüne birkaç kitap koyduğunuzda bir seçimi olduğunu görebiliyorsunuz. Yani çocuklar ebeveyn gözetiminde kendi kitaplarını bebeklikten itibaren seçebilmeliler. Önemli olan kitabevlerine gitmeyi yaşamınızın bir parçası haline getirmek. Söylendiği gibi “kitap okumayı sevmeyen çocuk yoktur, doğru kitabı henüz bulamamış çocuklar vardır” bu yüzden vazgeçmeden ebeveynler çocuklarını kitaplara buluşturmalı.
Bunun dışında aileler sosyal medyadan yeni çıkan çocuk kitaplarını ve yazarları kolaylıkla takip edebilirler. Edebi değer taşıyan, iyi çeviri kitaplar veya ödüllü kitaplardan haberdar olmak için Kidsnook’u da ayrıca takip edebilirler.
Bir çocuğun kütüphanesinde olmazsa olmaz dediğiniz kitaplar neler?
1-3 yaş arası
- Aç Tırtıl – Eric Carle – Mavi Bulut Yayınları
- O ses Nedir? – Martı Yayınları
- Hareketli kitaplar – İş Bankası Yayınları
- Paketiniz var – Rod Campbell – Beta Kids Yayınları
- Tilkinin Çorapları – Julia Donaldson – Beta Kids Yayınları
3-6 yaş arası
- Frederick – Elma Çocuk Yayınları
- Dinozorlar Uyumaya Nasıl Gider? – Beyaz Balina
- Kütüphanedeki Aslan – TUDEM
- Değnek adam- İş Bankası Yayınları
- Zogi – İş Bankası Yayınları
- Süper Patates serisi – Pearson Yayınları
6 -10 yaş arası
- Kurbağa ile Murabağa Serisi- Kelime Yayınları
- Küçük Prens – Can Çocuk Yayınları
- Kumkurdu Serisi – Pegasus Yayınları
- Pıtırcık Serisi – Can Çocuk
- National Geographic Kids Serileri – Beta Kids
- Kafası Değişikler Atlası – Taze Kitap
edebiyathaber.net (19 Nisan 2019)