Murat Gülsoy’un hayatından kesitleri ve kaleme aldığı birbirinden değerli kitapları sizin için derledik.
Murat Gülsoy kimdir?
1967’de İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliğini bitirdikten sonra yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitenin Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. İnsan yüzlerine ilişkin uyarılmış beyin potansiyelleri üzerine yaptığı deneysel tez çalışmasından sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Biyomedikal Mühendisliği Programında doktora yaptı. Beyin cerrahisinde kullanılacak bir cerrahi lazer sistemi üzerinde temel bilimsel çalışmalar yaptı. 2000 Yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta Biyofotonik konusunda dersler vermekte, araştırmalar yapmaktadır. Lazer-doku etkileşimi, lazerle doku kaynağı, cerrahi lazer sistemi tasarımı konularında çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
Arkadaşlarıyla birlikte 1992-2002 yılları arasında çıkardığı Hayalet Gemi dergisi ile edebiyat alanında adını duyurmaya başladı. Bu dergide öykü ve deneme türünde yazılarını yayımlayan Gülsoy ilk kitabını 1999 yılında Can Yayınları’ndan çıkardı. 2001 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı, “Bu Kitabı Çalın” adlı kitabına, (Abbie Hoffman’ın 1971 yılındaki kitabının ismini “Steal This Book” kullanmıştır) 2004 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü, “Bu Filmin Kötü Adamı Benim” adlı romanına, 2013 yılı Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü “Baba, Oğul ve Kutsal Roman” adlı romanına verildi. Kitapları çeşitli dillere (İngilizce, Almanca, Çince, Makedonca, Rumence, Bulgarca, Arapça, Arnavutça) çevrilmektedir. Yapıtlarında akıcı bir üslup kullanan yazarın gerçekliğin ve zihinsel deneyimlerin aldatıcılığı, rüyalar, ölüm ve aklın sınırları gibi konuları ele aldığı söylenebilir. Öykü ve romanlarında türler arasında gidip gelmekten çekinmeyen Gülsoy edebiyat üzerine de inceleme ve denemeler yazmaktadır. Bazılarına göre, Borges, Kafka, Orwell, John Fowles, Coetzee, Tanpınar, Yusuf Atılgan, Oğuz Atay ve Orhan Pamuk sıklıkla andığı yazarlar arasında sayılabilir. Boğaziçi Üniversitesi’nde vermekte olduğu yaratıcı yazarlık derslerini Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık adlı kitabında, Modernizm/Postmodernizm üzerine görüşlerini 602.Gece adlı inceleme kitabında yayımlamıştır.
Açık Radyo’da 1995-2002 yılları arasında Hayalet Gemi, Simgeler Sözlüğü, Ubor Metenga gibi programlarda yer almış olan Gülsoy 2010 yılından bu yana TRTTURK kanalında Açık Şehir programında Sinemada Edebiyat Uyarlamaları hakkında yorumlar yapıyor. Murat Gülsoy aynı zamanda 2004 Yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyor.
1- Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet – Can Yayınları
2- Gölgeler ve Hayaller Şehrinde – Can Yayınları
3- Nisyan – Can Yayınları
4- Tanrı Beni Görüyor mu? – Can Yayınları
5- İstanbul’da Bir Merhamet Haftası – Can Yayınları
6- 602. Gece – Can Yayınları
7- Sevgilinin Geciken Ölümü – Can Yayınları
8- Binbir Gece Mektupları – Can Yayınları
9- Bu Filmin Kötü Adamı Benim – Can Yayınları
10- Bu Kitabı Çalın – Can Yayınları
11- Alemlerin Sürekliliği – Can Yayınları
12- Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul – Can Yayınları
13- Baba, Oğul ve Kutsal Roman – Can Yayınları
14- Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık – Can Yayınları
15- Karanlığın Aynasında – Can Yayınları
edebiyathaber.net (16 Ağustos 2016)