Picodi.com’un haberine göre, matbaanın keşfinden beri kitaplar dünyamız ile ilgili bilgiler için en önemli kaynaklardan biri ola gelmiştir. İnternete liderliklerini kaptırmalarına rağmen kitaplar hala sadece bilgi değil, fikirlerin ve ilhamın da kaynağı olmaya devam etmekte.
Dünya Kitap Günü UNESCO tarafından belirleneli sadece birkaç on yıl oldu. Bu görece yeni Dünya Kitap Günü, Analitik Takımının Türklerin nasıl, ne zaman, neden kitap aldıklarını veya alıp almadıklarını araştırmasına ilham oldu.
Ne Zaman Kitap Alıyoruz
İnternet kitap mağazalarının yadsınamayacak sayısı Türklerin kitap satın aldığını bize gösteriyor. İstatistikler, internet kitap mağazalarında talebin Kasım ayında en fazla arttığını gösteriyor (Yıllık Dönüşümlerin %14’ü) Yine de yılın en popüler alışveriş olayı, Black Friday sırasında kitaplar pek fazla rağbet görmemiş. Buna rağmen internet kullanıcı sayısındaki hızlı artış artık yavaş yavaş internet kitap mağazalarının döneminin geldiğini bize gösteriyor. Kitaplara olan ilgilin Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise en düşük noktasına (Yıllık dönüşümlerin %5’i) düşmesi de bir başka not olarak buraya ekleyelim.
Bize Ne Kitap Aldırıyor
Türklerle nasıl kitap aldıkları ile ilgili bir anket yaptık. Kitap okuyanların sayısını belirlemeye çalışmadık. Çalışmamızın en önemli amacı edebiyat alanında tüketici eğilimini anlamak.
Türkler nereden kitap alıyor? Katılanların %79’u kitapları kitapçılardan aldıklarını belirttiler. Kütüphanelerden ödünç almak çok daha az popüler (%11), tıpkı arkadaşlardan ödünç almak gibi (%6). Geriye kalan %4 ise hiç kitap okumadıklarını veya kitaplara hiç ilgilerinin olmadığını belirttiler.
“Geçen sene en az bir kitap aldınız mı?” sorusunu sorduk. Cevap ise kadınların %92’si ve erkeklerin %82’si ile oldukça olumlu. Bu katılanlar hedef kitlemiz oldu. Onlara en çok sevdikleri kitap türünü (kağıt kitap, elektronik kitap, sesli kitap), nereden kitap aldıklarını ve favori türlerini sorduk.
Sesli kitap formatında kitap satın almak her geçen yıl popülerlik kazanıyor. Ancak Türkiye’de sesli kitaplar hala pek ilgi çekmiyor. Geçen sene dijital ve CD sesli kitaplar katılımcıların sırası ile sadece %2’si ve %1’i tarafından alınmış. Türk okuyucular arasında hala en popüler seçenek kağıt kitaplar. Katılımcıların %88’i kağıt kitaplarını internet mağazalarından almış, %37’lik bir kesim ise hala kitaplarını bildiğimiz fiziksel kitapçılardan alıyor.
İnsanların çoğu kitapların ucuz olanlarını ve indirimde olanlarını tercih ediyor (%71). Ancak bunun ardından insanlar kitaplarını kendi zevkleri ve tercihleri doğrultusunda alıyor (%63). Bunu da %36 ile arkadaşların önerileri takip ediyor. Ödüle aday gösterilen kitaplar ise katılımcıların sadece %16’sı tarafından tercih edilmiş. İnternete ve sosyal medyaya olan ilgi artışının ışığında bloggerların incelemelerinin insanların kitap seçimlerini azımsanamayacak şekilde etkilediği görülüyor (%14). Daha önce de belirttiğimiz gibi insanların büyük çoğunluğu kitapları fiyatlarına göre seçmiş. Bu da, ankete katılanların% 22’sinin kitap fiyatlarının aşırı olduğunu düşündüğü ve %24’ünün fiyatları çok yüksek olarak gördüğü gerçeği göz önüne alındığında çok önemli bir veri oluyor. Katılımcıların %40’ı ise kitap fiyatlarını uygun gördüklerini belirtmişler.
Türkler neden kitap alıyor? Ezici çoğunluk sadece okumayı çok sevdiklerinden aldıklarını belirtmiş (%83). %8’lik bir kesim ise kitapları eğitim/iş için almışken %2’si hediye olarak kitap almış. Katılımcıların %8’i ise kitap almanın kendileri için bir stres atma yolu olduğunu belirtmiş (bu kitapları okuyup okumadıklarını sormamayı uygun gördük).
En Popüler Türler
Okuyucuların çoğu kurgu türünü seçmiş. (61%). Popüler bilim edebiyatı ve kurgu olmayan kitaplar ise kurguyu takip ediyor (sırasıyla %55 ve %44).
Okurların çoğunun kurmaca olmayan kitaplara göre kurguları tercih etmeleri şaşırtıcı değil. Seçilebilecek geniş tür yelpazesi, dünyadaki okuyucuların sevecekleri bir şey bulmasını kolaylaştırıyor. En çok tercih edilen tarzlar ise bilim-kurgu ve fantastik edebiyat, klasik edebiyat ve tarih olarak karşımıza çıkıyor. Şiir kitapları ve çizgi-romanlar ise en az tercih edilen türler oluyor.
Okurların %35’i ayda bir kitap almış. Okuyucuların %21’i ise yılda sadece bir kaç kez kitap almayı tercih etmiş.
Katıların %66’sı markette bulunan kitap çeşitinden memnun.
Katılanların %34’ü ise Türk kitabevlerinin yeterince kitap çıkarmadığı fikrindeler.
En Az Okuyan Millet?
Araştırmamızın amacının en az okuyan milletleri belirlemek olmadığının altını çizmek isteriz. Ancak, nerede kitapların en çok sıklıkta alındığını: Türkiye, Rusya ve İspanya belirleyebiliriz. Türkiye %87’lik oran ile geçen sene en az 1 kitap alan okur oranının en çok olduğu ülke oldu.
Metodoloji
Bu rapor küresel e-ticaret platformu Picodi.com’un Mart 2019’da yaptığı ve 41 ülkeden 7800 katılımcının katıldığı bir ankete ve internet kitap mağazalarından yapılan işlemler ile ilgili içsel verilere dayanmaktadır.
edebiyathaber.net (29 Nisan 2019)