“İşte” serisinin ilk iki kitabı “İşte Van Gogh” ve “İşte Warhol” hep kitap etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Yayıncılık dünyasının yepyeni üyesi hep kitap; dünyanın seçkin sanat yayıncılarından Laurence King’in hazırladığı “İşte” adlı benzersiz diziyi sanat tutkunlarıyla buluşturuyor. Sanat tarihi konusunda şimdiye kadar benzeri yapılmamış bir çalışma olan diziden ilk olarak İşte Van Gogh ve İşte Warhol kitapları raflarda yerini aldı.
Bacon, Caravaggio, Cézanne, Dalí, Gaudi, Gauguin, Goya, Kandinsky, Leonardo da Vinci, Magritte, Matisse, Monet, Pollock, Rembrandt, Van Gogh, Warhol, Frank Lloyd Wright. Farklı ülkelerden, farklı akımlardan, sanat dünyasında iz bırakmış 17 sanatçı. Ödüllü çizerlerin kitaplara özel çizdikleri illüstrasyonlarla her biri kendi başına da bir sanat eseri adayı olan 17 kitap.
Serinin ilk kitabı İşte Van Gogh’la The Guardian tarafından “2014’ün En İyi Grafik Kitapları” arasında gösterilen İşte adlı dizi, sanat tarihi konusunda şimdiye kadar benzeri yapılmamış bir çalışma. hep kitap, İşte dizisiyle sanatseverleri keyifli bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Özgün çizimlerle de desteklenen diziden, ilk önce İşte Van Gogh ve İşte Warhol Türkiye’deki okurlarla buluşuyor.
Bugünkü popülerliğinden uzak, yalnızlığa boğulmuş bir hayat, bütün dünyanın gizemini çözmeye çalıştığı kesik bir kulak, inançta ve doğada aranan teselli, alıcı bulamayan tablolar ve delilik şüphesi altında kalmış bir deha: İşte Van Gogh. Sanat tarihçisi George Roddam’ın bilgi birikimi ile ödüllü çizer Sława Harasymowicz’in bu kitaba özel çizimleri birleşiyor ve insanlık tarihinin kimilerine göre en önemli ressamına ışık tutuyor.
Alışılagelmişin dışında saç rengi, sanatının bir parçası olan gösterişli yaşamı ve herkesin hafızasında yer etmiş çalışmaları ile Andy Warhol, popüler kültürün en önemli isimlerinden biri. Sanat tarihçisi Catherine Ingram ve İşte Warhol kitabına özel çizimleri ile Andrew Rae, daha fazlasını merak edenler için sahne ışıklarının gölgede bıraktığı yerlere dalarak, hastalıklarla geçen bir çocukluk, mağaza vitrinleri, gece kulüpleri, New York ve ölüm korkusu arasında sizi bir sanatçının adımlarını takip etmeye çağırıyor.
“Bu kısa ama hoş görünümlü kitaplar karışık fikirleri ve tarihi, ustalıkla anlatıyor.”
Rachel Cooke
(The Guardian’da “En İyi Grafik Kitapları” belirleyen gazeteci)
“Ingram’ın yaklaşımı Tolstoy’un, sanatın duygusal etkiyle ilgili olduğu tezini doğruluyor. Gerçeklerin durağan bir örgüsünü vermek yerine hem aydınlatıcı hem de çok insani, yaşayan bir hikâye anlatıyor. Sonuç: dehasından ödün vermeyen davetkâr bir kitap.”
Maria Popova, Brainpickings
“Rae’nin ayrıntılara gösterdiği özen harikulade: Çizimler sanatçının çevresinin, yetiştirilme tarzının canlı bir resmini sunmaya ve özel anlarına hayat vermeye yardımcı oluyor.”
Rachael Steven, Creative Review
“Etkili, bilgilendirici ve eğlenceli.”
School Library Journal
GEORGE RODDAM ve SŁAWA HARASYMOWICZ HAKKINDA
George Roddam Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler’deki üniversitelerde sanat tarihi dersi vermektedir. Araştırmaları öncelikli olarak Avrupa modernizmlerine odaklanır ve bu konuda sayısız makale yayımlamıştır.
Çizer Sława Harasymowicz ise Arts Foundation Bursu’na (2008) ve Victoria ve Albert Müzesi Çizim Ödülü’ne (2009) layık görülmüş, Polonyalı bir sanatçıdır. Projelerinin arasında 2012 yılında yayımlanan The Wolf Man’in (Kurt Adam, Sigmund Freud’un en ünlü vakasının çizgi romanı) ardından, Londra’daki Freud Müzesi’ndeki tek kişilik sergi ve Krakow Entografya Müzesi’ndeki tek kişilik sergi (2014) yer alır.
CATHERINE INGRAM ve ANDREW RAE HAKKINDA
Catherine Ingram, bağımsız bir sanat tarihçisidir. Courtauld Institute of Art’ta 19. yüzyıl sanatı üzerine tamamladığı yüksek lisans eğitiminden sonra Oxford’daki Trinity College’da doktoraya başlamıştır. Doktorasını bitirdikten sonra Oxford’da, Magdalen College’da Prize Fellow olarak görev almıştır. Ayrıca Tate Gallery’de kurslar yönetmiş ve South London Gallery’de asistanlık yapmıştır.
Çizer Andrew Rae ise Peepshow adındaki illüstratör kolektifinin bir üyesidir ve animasyon alanlarında dünya çapında firmalarla çalışmıştır.
edebiyathaber.net (22 Kasım 2016)