İthaki Yayınları “Futbol Kültürü” isimli yeni dizisiyle futbolun tarihini, efsane takımlarını, unutulmaz isimlerini ve anlarını futbolun estetik ve entelektüel doğasını gözeterek futbolseverlerle buluşturacak.
Tanıtım bülteninden
Dizi editörlüğünü Tan Morgül’ün üstlendiği “Futbol Kültürü” serisinde dünya tarihine damgasını vurmuş takımlardan oyunculara, anlardan taraftarlara futbolun yalnızca futbol olmadığını anlatan birbirinden özel detayların bulunduğu kitaplar yayımlanacak.
İlk Kitap Oyunu Okumak
Serinin ilk kitabı ise Moritz Rinke’nin editörlüğünü yaptığı “Oyunu Okumak” isimli eseri oldu. Almanya Yazarlar Milli Takımı bir seneliğine Borussia Dortmund’un en duygusal sezonlarından birine tribünlerden eşlik etmişti. Her bir yazar izledikleri maçları birer hikâye, anlatı ya da şiir biçiminde kaleme aktarırken, edebiyat ve futbolun eşsiz ve sıradışı ortaklığı da gözler önüne serildi. Moritz Rinke’nin katkılarıyla ortaya çıkan kitap nihayet İthaki Yayınları “Futbol Kültürü” dizisinde yerini aldı. Efsane menajer Klopp’un ayrıldığı, emektar kaptan Sebastian Kehl’in futbolu bıraktığı, büyük başarılar beklenirken küme düşme korkusunun yaşandığı belki de Dortmund tarihinin en dramatik sezonuna yazarların gözünden bakmak epey ilginç olacak. Çevirmenliğini Levent Konça’nın yaptığı “Oyunu Okumak” kitabına Kaptan Sebatian Kehl’in sonsüzüyle katkıda bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
“Harika Portakal” zaferin değil acının estetiğini anlatıyor
Futbolun yalnızca futbol olmadığı konusunda hemfikir olanları buluşturan serinin ikinci kitabı ise “Harika Portakal”. Futbol Kültürü serisinden peşpeşe yayınlanan kitapların ikincisi olan Harika Portakal ise David Winner imzalı ve Uğur Vardan’ın sunumuyla okurlarının karşısında. Çevirmenliğini Egemen Özkan’ın yaptığı eser, futbolun entelektüel ve estetik doğasına dair detaylı bir araştırma. İçinde tüm zamanların en harika “mağlup”larından biri olan Hollanda milli takımına dair bir güzellemenin olduğu meşakkatli bir çaba. Hem 1974 hem de 1978’de kaybetmesine rağmen, dünya futbol tarihine, etkileri devam eden “Total Futbol”u miras bırakmış bir okul bu. Zaferin değil acının estetiğini konu alan…
David Winner’ın Harika Portakal’ı da bu kıymetin hakkını veriyor ve “total bir futbol kitabı” yazıyor: Mimariden resme, tarihten sosyolojiye, felsefeden sanat tarihine, tüm beşeri bilimlerde gezinerek yüzyılın futbol mucizesinin kaynaklarına bakıyor. 1960’larda tüm dünyayı sarsan kültürel ve sosyal uyanışının izlerini Hollanda futbolunun derinliklerinde keşfediyor. Kitap, Rinus Michels komutasında Cruyff yönetiminde Ajax’la başlayıp, Hollanda milli takımında demlenen, sonrasında doğduğu topraklarla yetinmeyip Barcelona, AC Milan, Arsenal ve daha nicelerinde devam eden geleneğin hikâyesini anlatıyor. Ki, dünya futbol yazınında bugün oynanan kolektif futbolun esvabı mucizesi olan ekolu anlamak için gösterilen en büyük çabalardan biri Winner’ın Harika Portakal’ı diyebiliriz.
Futbol Kültürü serisinde neler olacak?
İthaki Yayınları’nın “Futbol Kültürü” serisinden yayımlamayı planladığı diğer kitaplar ise şöyle: Yaşayan en büyük futbol araştırmacılarından gazeteci Jonathan Wilson’ın “The Outsider: A History of the Goalkeeper”, “The Anatomy of Liverpool: A History in Ten Matches”, Angels with Dirty Faces: The Foolballing History of Argentina”.
Nick Davidson imzalı “Pirates, Punks & Politics St. Pauli: Falling in Love with a Radical Football Club” ve Simon Kuper’in “Futbol Asla Futbol Değildir”, “Futbolun Şifreleri”, “Futbol Adamları”, “Ajax Hollandalılar ve Savaş”. Jonathan Wilson’dan “Inversting The Pyramdi” ve yine David Winner’dan “Those Feet”.
edebiyathaber.net (9 Kasım 2016)