Dünyaca ünlü “foto muhabiri” Ara Güler’in yaşam öyküsünün anlatıldığı “Ara Güler-İyi Fotoğrafçı Dikiş Makinesiyle de Resim Çeker” okuyucuyla buluştu. Muharrem Buhara’nın yazdığı kitap, çıkışından kısa süre sonra ikinci baskısını yaptı.
Sessiz sinema makinesini sesli hale getiren, hatta sinema sevdası yüzünden yangınlar çıkaran, sandalına “Pırasa” adını veren, yani bizim bildiğimizden farklı bir Ara Güler’i anlatan kitap, 16 Ağustos 1928’deki doğumundan başlayıp bugünlere uzanıyor.
“Küçük Ara’nın kafasındaki plan şudur: Ankara Ekspresi önünden geçerken o da hemen geliş yönündeki rayların üzerine yatacak ve istasyona yaklaşan trenin nasıl fren yaptığını; demir tekerleklerden nasıl kıvılcımlar çıktığını; koca bir trenin nasıl durduğunu görecektir. Kusursuz bir plana benzemektedir. Nihayet Haydarpaşa’dan gelen tren uzakta görünür.”
İkinci Bahar, Süper Baba, Sıla gibi dizilerde öykü ve tretman yazarı olarak da görev alan Muharrem Buhara, çocuklar için yazmaya 1982 yılında tiyatro oyunlarıyla başladı. İlk kitabı 1998’de yayımlanan Muharrem Buhara, IBBY (International Board on Books for Young People) Onur Listesi’ne alındı.
edebiyathaber.net (16 Aralık 2013)