İyi Kitap dergisinin 80. sayısı yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
İktidarların kitapla mücadelesi, kitabın tarihi ile yaşıttır belki de. “Uygunsuz” fikirler taşıyorlar diye, dünyanın her yerinde, yüzlerce yıldır kitaplar sansüre uğruyor, toplatılıyor, yakılıyor. Bazen milli hassasiyetler bahane ediliyor bu kıyıma bazen dini hassasiyetler. Kimi zaman ahlak adına yakılıyor kitap dağları, kimi zaman birlik bütünlük adına.
Kim unutabilir ki İskenderiye Kütüphanesi’ni yakan ateşi? Ya da Nazi’lerin 1933 yılında başlattığı kitlesel kitap yakma ayinlerini? Peki, temel görevi bilimsel bilgi üretmek ve yaygınlaştırmak olan bir kurumun, 50 bin kitabı toplatıp imha etmesine ne demeli? Hem de “kültürel uygunluk” adı altında! Bu kitaplardan biri de Gökkuşağının Tüm Renkleri adında resimli bir çocuk kitabı. Adından da anlaşılacağı gibi, farklı yaşayış ve inanış biçimlerine hoşgörü öğütleyen barışçıl bir eser bu. Neredeyse tüm dünyada tartışmasız kabul gören evrim teorisini bile “yok” saymakta sakınca görmeyen TÜBİTAK, bu eseri de toplatıp yok etmiş. Yakışır!
Bu tür gerici uygulamaların biteceği, Gökkuşağının Tüm Renkleri altında özgürce düşünüp yaşayabileceğimiz günlere özlemle…
edebiyathaber.net (7 Ocak 2015)