2020 yılı İzmir’in edebiyat yaşamına büyük bir darbe vuran yıl oldu. Mart ayında Dünya ile bizi de etkisi altına alan salgın Nisan ayında gerçekleştirilen kitap fuarını engelledi ilk olarak. Bunun etkisi geçerdi zamanla her alanda olduğu gibi fakat 30 Ekim’de yaşanan büyük deprem öldürücü vuruşu yaptı. Yerel yönetimin kitap fuarını Kültürpark’tan alıp ticari fuar alanına taşıma hevesi her defasında dirençle karşılaşıp engellense de belediye binasının depremde hasar alıp Kültürpark’taki salonlara taşınması, kitap fuarının da ticari fuara taşınmasının önündeki engeli ve direnci kaldırdı. Bu olumsuzluklarla birlikte gelen ekonomik sıkıntılar da yayıncıların elini kolunu bağladı. TÜYAP’ın İzmir Kitap Fuarı organizasyonundan çekilmesi ya da çekilmek zorunda bırakılması da o büyülü atmosferin sonunu getirdi.

Sonrası…
Sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi soyundu fuarcılığa. Her yıl Nisan ayında yapılan Fuarı Ekim-Kasım aylarına çektiler ki bu bambaşka bir organizasyon olduğunun göstergesiydi. Fuarın ruhuna aykırı bir durumdu bu. Şimdilerdeyse Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere iki defa gercekleştiriyorlar. Yayın dünyasının ilgisine bakıyorum, neredeyse yoklar. Nedeni muhtemelen ekonomik gerekçeler. Yoksa İzmirli okurlarına neden gelmesinler. Aslında esas ilgilendiğim konu tam olarak bu değil. Yayıncı değilim, yazar değilim. Ben standın bu tarafından, okur tarafından bakıyorum. 18-27 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan 5. İzmir Kitap Fuarı (!) na gelelim. Mart 2023’te 25. İzmir Kitap Fuarı düzenlenmişken 5.si de ne oluyor demek anlamsız olur, nedenlerini yukarıda yazdım zaten. Ama tuhaf gelmiyor mu size de? Hadi bunu da bırakalım bir kenara. Tamam 5. olsun.
Tema: Çocuk ve Sanat. Harika. Onur konuğu Behiç Ak. Heyecan verici. Böyle bir başlık böyle bir onur konuğu. Çok yakıştı kentimize. Bir de içeriğe bakalım. Öyle ya on gün boyunca, adında da yer aldığı gibi festival havasında geçmeli. Baharın coşkusunu iliklerimize kadar yaşamalıyız, diye düşünsem de durum öyle değil, kimse heveslenmesin.
Onur konuğu Behiç Ak’la ilgili tek etkinlik, editörü ile birlikte yer aldığı “Behiç Ak’la Sanat ve Edebiyat Sohbeti.” Bu kadar. Peki, Behiç Ak’ın yazarlık serüvenini, çizer kimliğini, mimarlığın ve bunun sanatına yansımalarını anlatacak birileri yok muydu? Bu başlıklar çoğaltılabilir çünkü Behiç Ak, kısa bir sohbetle geçiştirilebilecek bir isim değil.
Söyleşi programlarına bakınca İzmirli çocuk edebiyatı yazarlarının adlarına da rastlamadım. Yazarların tercihi mi, organizasyonu gerçekleştirenlerin planlaması mı lütfen biri açıklasın.
Katılımcı yayınevlerinin adı paylaşılmadığı için kimler olacak bilemiyorum henüz. Söyleşi programının altında okurun beklediği yayınevlerinin adını göremedim ama.
Bütün bunları üst üste koyunca “alın işte size fuar” havasında bir bakış görüyorum durduğum yerden. Yapmayın etmeyin. İzmir ve İzmirli bunu hakketmiyor. Kitap fuarının ne olduğunu, nasıl olması gerektiğini biliyoruz. Deneyimledik. Yeniden böylesi olmayacaksa fuar adı altında panayırları istemiyoruz.
edebiyathaber.net (2 Nisan 2025)