İzmir Kitap Fuarı kapılarını yarın açıyor. Biliyorum ki yayıncısından okuruna kadar herkeste farklı bir heyecan var bugün. Dokuz günlük kitap bayramı…
Okul öncesi dönemde olup da kitapla yeni tanışacak çocuklar için de değişik bir deneyimdir kitap fuarları. İlgisini çeken kitabın yazarını da orada görüp tanışmak konuşmak bugünlerin anlamını ve değerini artırıyor minik yürekler için. Belki de birçoğu ilk defa böyle bir ortama gireceklerdir. Onların kitapla tanışmalarının şerefine bu yazıyı onlara ayırıyorum, yüreği kitap sevgisi ile dolacak olanlara adıyorum.
Can Çocuk “İlk Okuma Kitapları” başlığı ile İtalyan yazar Gianni Rodari’nin beş kitabını çocuklarla buluşturdu. “Küçük Kerevit”, “Çizgi Roman Faresi”, “Artı İki”, “Kolezyum’u Çalan Adam” ve “Güzel Periler.” Bu güzel kitapları Tülin Sadıkoğlu dilimize kazandırmış.
Okul öncesi dönem insanın ömür boyu sürdüreceği, temel kişiliğinin ve alışkanlıklarının oluşacağı dönemdir. Kitap okuma da bu dönemde kazanılacak bir davranıştır ve çok önemlidir. Hatta en önemlilerinden biridir. Çünkü kitaptır insanı insan yapan. Burada hemen parantez açıp dört gün önce sosyal medyada gündem yaratan Ali Çınar’ı da anmadan geçmeyelim. Ayağında terlikleri ile İZBAN’da kitap okuduğu için alay konusu edilmeye çalışılan Ali Çınar, insan olmaya dair meziyetleri saydıktan sonra, “kitaplar bana bunu öğretti” diyerek akıllı telefonu olmadan nefes alamayan densize ve onun gibilere müthiş bir ders vermiştir. Var olsun. İşte böylesi önemli bir alışkanlığın/ davranışın edinilmesinde ebeveynlerin vereceği önem kadar kitaplarında ilgi çekici olması da gereklidir.
İşte o ilgi çekici kitaplara değinelim şimdi…
“Küçük Kerevit” inatçı ve var olan düzeni sorgulayan bir kerevitle tanıştırıyor bizi. Bütün kerevitler geri geri yürürken, kurbağalar gibi öne doğru yürümeye heves etmiş ve sorgulamaya başlamıştır ‘neden biz de öne doğru yürümüyoruz’ diye. Ve bu andan sonra başından geçenler onun için çok da hoşuna gidecek şeyler değildir. Sorgulamayı öğrenmesi istenilen çocuklar için kısacık ve keyifli bir hikâye.
“Çizgi Roman Faresi” aynı dili konuşanların çok farklı olsalar da anlaşabileceklerine vurgu yapıyor. Gazetedeki yerinde oturmaktan sıkılan bir çizgi film faresi kâğıt tadını peynir tadıyla değiştirmek istemiş ve bu amaçla bulunduğu yerden çıkarak gerçek farelerin arasına karışmıştır. Karışmıştır karışmasına da aynı dili konuşamadıkları için anlaşamamışlardır. Peki, küçük fare ne yapmış olabilir ki? Dostluğu bir fare ile kuramadıysa ne ile kurmuştur dersiniz? Çocuklar için eğlenceli bir kitap daha!
Rodari şölenine “Artı İki”yle devam edelim. Sayılar dünyasında bir yolculuk var çocuklar için. Toplama, çıkarma, çarpma, bölme. Dört işlemin kovaladığı “10” un yardım çağrılarına kayıtsız kalınmamıştır, takip ve kovalamaca başlamıştır. Ama o da ne? “10” kovalamacaların sonunda “12” olmuş! Nasıl olduğunu merak ediyorsanız kitaba baksanıza…
Rodari kitaplarımızın sonuna doğru gelirken “Kolezyum’u Çalan Adam”a bir bakalım. Kolezyum’u çalmayı kafasına koyan bir adam her gün oradan bir parça taş alıp evine götürmüştür. Nedeni ise Kolezyum’un sadece kendisine ait olmasını istemesidir. Kitabın sonunda güzel bir ileti vermiş yazar çocuklara. “Ben” yerine “Biz” demeleri gerektiğini şık bir şekilde anlatmış. Biz olma yolunda ilerlediğimiz şu günlerde küçük beyinlerin de buna alışmaları atılacak temeli sağlamlaştıracaktır.
Ve Rodari’den son kitabımız da “Güzel Periler.” Bir ülke düşleyin ki perileri ortadan kaybolmuş. Sesleri duyulmaz olan periler nereye gitmiş olabilirler? Bu kadar savaşın olduğu, yaşamın böylesine zorladığı bir dünyaya periler dahi tahammül edememişler. Biz insanoğlu yine de iyi dayanıyoruz. Peki, perileri geri döndürebilmenin yolu nedir dersiniz? Tabi ki sorunun kaynağını ortadan kaldırmak, uzaklaştırmak. Zaten bütün yaşadığımız sıkıntıların da çözümü bu değil midir? Sorunun kaynağını kurutmak, kaynaktan kurtulmak.
Gianni Rodari, yaşam dediğimiz yolun henüz başında olan çocuklar için çok güzel kitaplar hazırlamış. Bu kitapların bir başka özelliği ve güzelliği hitap ettiği yaş grubuna yönelik olarak çok resimli ve yazıları değişik renklerde. Bir çocuğun albenisini kazanmak için her şey düşünülmüş!
Evet, İzmir Kitap Fuarı kapılarını yarın açıyor. Özellikle çocuklar için mutlu zamanlar dilerim. Kitaplarla, yazarlarla sarmaş dolaş olsunlar. Unutulmaz zamanlar geçirsinler.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (17 Nisan 2015)