Geçtiğimiz dönem Psikesinema Dergisi ve Sinemaİzmir’in düzenlediği ve büyük ilgi gören sinemanın psikanalitik, felsefi ve sanatsal yönlerden ele alınarak incelenmesini amaçlayan etkinliklerin bu dönem ilk etkinliği 3 Kasım Pazar günü İzmir Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.
Koordinatörlüğünü Prof. Dr. Emin Önder, Pınar Köksal Üretmen, Demet Aksu ve Caner Fidaner’in yaptığı etkinlikler, filmin ana temasının tartışıldığı panel, film gösterimi ve ardından yapılacak film değerlendirmesiyle devam edecek. Yönetmen-oyuncu-yazar Ercan Kesal, Felsefe Profesörü Ahmet İnam, Yönetmen Tan Tolga Demirci, Psikiyatrist Hakan Atalay, Psikiyatrist Nur Engindeniz ve Psikiyatrist Ceylan Akgün’ün konuşmacı olarak yer aldığı program saat 15.00’te başlıyor.
20.yy’ın etkileyici buluşlarından biri olan sinema; 7 sanat olarak anılmasına karşın aslında bütün sanat dallarının etkisinde kalarak, zenginleşmiş ve hızla yaygınlaşmıştır. Hayatı, arzuları düşleri ve fantezileriyle beyaz perdeye yansıtan sinema; korku, mizah, yalnızlık, aşk, şiddet, tutku, bağımlılık, bağlanma, yaratıcılık, yabancılaşma gibi konular görsel sihriyle karşımıza çıksa da özünde hepimizin yaşadığı, yabancı olmadığımız duyguları dile getiriyor. Bu yüzden Prof. Dr. Emin Önder’in de dediği gibi insanı anlamaya çalışan psikiyatri ile insanı anlatan sinemanın yolları sık sık kesişiyor. Geçen dönem İzmir Fransız Kültür’de başlayan sinema etkinlikleri, bu dönemde İzmir Büyükşehir Belediye’sinin katkılarıyla gerçekleşecek sinema günleri ile psikoloji ve sinemanın kesişen noktalarını mercek altına almaya devam edecek.
edebiyathaber.net (1 Kasım 2019)