Javier Marias’ın İspanya Kraliyet Akademisi’ndeki kürsüsü Cercas’a emanet

Haziran 26, 2024

Javier Marias’ın İspanya Kraliyet Akademisi’ndeki kürsüsü Cercas’a emanet

İspanya Kraliyet Akademisi (RAE) Genel Kurulu, 13 Haziran Perşembe günü yaptığı oturumda, Javier Marías’ın 11 Eylül 2022’deki ölümünden bu yana boş olan R kürsüsüne Everest Yayınları yazarı Javier Cercas’ı layık gördü. Cercas’ın adaylığı akademisyenler Pedro Álvarez de Miranda, Clara Sánchez ve Mario Vargas Llosa tarafından önerilmişti. 

1985 yılında Universidad Autónoma de Barcelonaİspanyol Filolojisi bölümünden mezun olan 62 yaşındaki yazar, 1987‘den 1989‘a kadar İspanyolca öğretmenliği yaptı ve çalışmalarını Urbana Üniversitesi, Illinois‘de sürdürdü. 1989 yılında Girona Üniversitesi‘nde İspanyol edebiyatı dersleri vermeye başlayan Cercas, 2003 yılından beri edebiyata yoğunlaştı ve kariyerini bu yolculuğa adadı.

Javier Marias’ın yerine seçildi

Javier Cercas’ın İspanyol Kraliyet Akademisi‘nde R koltuğuna seçilmesi, onun edebi yolculuğu açısından hayli önemli bir gelişme. Akademinin 46 üyesinden biri olarak İspanyolca edebiyatı hem ülkesinde hem de uluslararası alanda temsil eden yazar; romanları, gazete yazıları ve akademik çalışmaları ile layık olduğu ilgiyi ve saygıyı görmeyi başarıyor. 

İspanyol yazar Eduardo Mendoza’nın, ölümünün ardından “en iyi İspanyol yazar” olarak tanımladığı Javier Marias‘ın koltuğuna seçilen Cercas, ülkesinin en önemli yazarlarından birinin mirasını devralırken İspanyolcanın standartlara uygun bir şekilde korunması ve geliştirilmesi için sürdürülen çalışmalara öncülük eden isimlerden olacak.

Türkiye’de çok seviliyor ve ilgiyle okunuyor

Yalnızca İspanya’da değil dünyanın pek çok yerinde edebiyat okurlarını etkilemeyi başaran ve kitapları pek çok dile çevrilen usta yazar Javier Cercas, Türkiye’de de yoğun ilgi görüyor.

Farklı türlerde eserler ortaya koyan ve türler arasında kurduğu ortaklıklarla okurlarına geniş bir ufuk çizgisi sunan Cercas, tarihçinin araçlarıyla roman yazıp tarihi edebileştirirken otobiyografiyi, belgelere dayalı araştırmayı ve edebi dili çok özgün bir tarzda harmanlıyor.

Türkiye’de büyük ilgi gören ve iki yıl önce 39. İstanbul Kitap Fuarı kapsamında ülkemize gelen Javier Cercas‘ın eserleri, Everest Yayınları aracılığıyla okurlarla buluşuyor. Yazarın 2019 Planeta ödüllü romanı Terra Alta çok yakında yine Everest Yayınları tarafından yayımlanacak.

edebiyathaber.net (26 Haziran 2024)

Yorum yapın