Genç şair Kaan Sabancı henüz 15 yaşında olmasına rağmen ikinci şiir kitabı Belki de Dönecektim’le okuyucu karşısına çıktı. Doğan Kitap tarafından yayımlanan kitapta Sabancı’nın Eylül 2017’den Ekim 2018 tarihine kadar kaleme aldığı tam seksen sekiz şiir mevcut. Beylerbeyi Sahili’ne ithaf edilen kitapta dostluğa, arkadaşlığa, aşka, aile ve insan ilişkilerine ve sosyal olaylara dair pek çok şiir yer alıyor. Şairle kısa bir söyleşi yaptık.
15 yaşındasınız ve bu ikinci şiir kitabınız. Şiire ilginiz nasıl doğdu?
Şiire her zaman bir merakım vardı çok okurdum ama yazmak biraz uzak gelirdi. Bu ilgimi fark eden sekizinci sınıf Türkçe öğretmenim sayesinde yazmaya da başladım, şiirlerimi dikkatle okur ve bana görüşlerini iletirdi, bu konuda ilerlememi o sağladı.
Şiirlerinizde dilin olanaklarını genişletmeyi seviyorsunuz. Sokak diline yakın dizeler de var, eski sözcüklerin kullanıldıkları da. Dille ilişkiniz nasıl? Eski kelimeleri seviyor musunuz?
Her şiirimde farklı konuları, hissi veyahut perspektifi ele almaya çalışırım. Bu sebeple kullandığım lügat biraz değişebiliyor. Hem eski hem de yeni kelimeleri şiirlerime serpiştirmeyi seviyor ve daha etkili olduğunu düşünüyorum.
En sevdiğiniz şairler hangileri? Yabancı dilde de okuyor musunuz?
Can Yücel, Cemal Süreya, Nazım Hikmet, Özdemir Asaf, Ahmed Arif gibi usta şairlerimizin şiirlerini her zaman okuyorum. İngilizce şiir okumayı çok denedim fakat Türkçe şiirlerde aldığım hissi maalesef hiç alamadım.
Düz yazıyla ilişkiniz nasıl? Roman deneme okur musunuz?
Düz yazıyla aram şiir kadar iyi değil maalesef. Sadece iyi bir okurum.
Şiir bir ifade biçimi mi yoksa ilham işi mi? Bu konudaki yorumunuz ne?
Şiire yeni başlayanlar için ya da tekrar başlayanlar için ilham işidir. Yemekteyken, dışarıdayken bir anda bir şey gelir aklınıza, hiç durmadan yazarsınız. Fakat yazmayı ilerlettikçe masaya şiir yazmak için oturabiliyorsunuz, mısralar kâğıda dökülüyor.
Sosyal medya aslında tüm mesajları birkaç satırlık aforizmalara dönüştürmüş durumda. Şiir ve sosyal medya deyince nasıl bir ilişkileri var? Ya da bir ilişkisi var mı sizce?
Günümüzde, genç şairlerin çoğu sosyal medyada ortaya çıkıyor aslında. Sosyal medya çağımızın bir gerekliliği bir yandan da. Herkes orada daha rahat olabiliyor. Kimlikler gizlenerek düşünceler ifade edilebiliyor.
edebiyathaber.net (11 Aralık 2018)