Gökhan Akçura’nın “İstanbul Şarkıları” adlı kitabı Oğlak Yayınları etiketiyle 2019 yılında yayımlandı. Etnomüzikoloji anlamında önemli bir çalışma sayılabilecek bu kitabı öneriyoruz.
Tanıtım bülteninden
Şehrin Müzikli Tarihinde Kazı Çalışmaları
Dünyanın en çok istila edilmiş şehri İstanbul. Tarihte en çok adı değişen şehirlerden de biri üstelik. Herkes kendine göre bir isim vermiş, boyun eğdirmeye çalışmış. Ama bu başına buyruk şehir hiç de öyle boyunduruk vurulmaya gelmemiş, hep kendi bildiğini okumuş. Koca bir imparatorluk yıkılıyormuş, yeni bir devlet kuruluyormuş; ne gam! İstanbul bildiğini okumaya devam etmiş, neşesini korumuş. 1900’lerin başında birahanelerde başlayan saz âlemlerini savaşlar boyu sürdürmüş. Kadınlar sokağa mı çıkamazmış o yıllarda? Geçiniz bir kalem efendim; kadınlar bu âlemlerin en aranan hanendeleriymiş.
Savaşlar bitip Cumhuriyet kurulunca durulmuş da sakinleşmiş mi? Daha da neler? Bahçelere taşmış neşesi, vapur sefalarına uzanmış… Saz vapuru mu istersiniz, caz vapuru mu? Dilediğinize binin, uzanın müzikli Boğaz gecelerine? Olmadı operetler, dans partileri, revüler… Dans hocaları, yeni icat danslar… Yerli yabancı binlerce sanatçı
İstanbul için çalmış, söylemiş, oynamış. Tangoyla tutkularını dile getirmiş, Rock’n Roll ile sallanıp yuvarlanmış, Sulukule’de Roman havalarıyla mest olmuş. İstanbul Şarkıları adlı bu kitapta, İstanbul gecesiyle gündüzüyle, çalgısıyla çengisiyle, müzikholleri, bahçeleri, barları, pavyonlarıyla Türk müziğinden caza varana dek bin bir nameyle kulaklarınızda çınlayacak.
Yazar hakkında
DTCF Tiyatro Kürsüsü’nü bitirdikten sonra, aynı alanda öğretim üyesi olarak görev yaptı. Üniversiteden ayrıldıktan sonra reklam ve senaryo yazarlığı, yayıncılık, editörlük, radyo programcılığı gibi işlerde çalıştı. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun dramaturg kadrosunda yer aldı. Halen serbest araştırmacı ve yazar olarak çalışmalarını sürdürüyor.
1990’dan bu yana tiyatro, sinema, günlük yaşam tarihi gibi konularda birçok kitabı yayınlandı. Bunlar arasında en önemlileri Unutma Beni, Gramofon Çağı, Uzun Metin Sevenlerden Misiniz?, Turizm Yıl Sıfır, Şen Gönüller Diyarı, Evvel Zaman Bisiklet, Aile Boyu Sinema, Kedi Kitab, Aya Seyahat, Hamini Gırtlak, İstanbul Twist, Engin Cezzar Kitabı, Melek Kobra: Hatıratım, Türkiye Sergicilik ve Fuarcılık Tarihi, (Cumhuriyet Dönemi) Türkiye Matbaacılık Tarihi, (Geçmişten Günümüze) Piyalepaşa adlarını taşımaktadır.
Akçura, birçok projede danışman olarak yer alması yanı sıra çeşitli sergilerin de kuratörlüğünü üstlendi. Halen yazılarını dergiler ve internet siteleri üzerinden sürdürmektedir.
edebiyathaber.net (13 Temmuz 2022)