‘’Baksı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi’’ kadının yanında olmak ve kadının zengin potansiyelini kültüre, ekonomiye, sosyal hayata kazandırmak için yeni bir “Baksı Hikâyesi “yaratmak için yola çıkıyor.
Tanıtım bülteninden:
Kadın, Anadolu’da kültürün taşıyıcısı ve yaşamın bütün risklerini taşıyan bir büyük yüreğin temsilcisidir. Tüm toplumsal hareketler, doğal afetler, ekonomik krizler, savaşlar, salgın hastalıklar karşısında en çok etkilenen ve krizlerin aşılmasında büyük direnci üreten odur. Ancak yaşamın değişmesiyle birlikte üretim biçimleri de devre dışında kalınca kadının büyük üretkenliği kent yollarında tüketilme sürecine girmiştir. Bu durumda Baksı, kadının yanında olmak ve kadının zengin potansiyelini kültüre, ekonomiye, sosyal hayata kazandırmak için yeni bir “Baksı Hikâyesi “yaratmak için yola çıkıyor.
Baksı Kültür Sanat Vakfının Baksı Müzesinden sonra ikinci projesi olan, Anadolu kadınının emeği ile toplumsal hayatta daha fazla katılımını desteklemek amacıyla kurulan “Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi” projesi hayata geçiyor. Baksı Müzesinin hayata geçme süreci ile başlayan, yerel yönetimin sürece katkıları ve gitgide çoğalan bağış ve desteklerle birlikte baharda temel atılması planlanan merkezin açılışının ise gelecek yıl yapılması hedefleniyor.
Türkiye’nin kendi alanında güçlü kadınları gönüllü olarak çalışıyor
Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın kadını güçlendirmek için hayal ettiği ve gerçekleşmesi için yine kadınlara emanet ettiği bir gönüllülük projesidir. Bu proje Girişim Kurulu Başkanı Rana Erkan Tabanca ve Girişim Kurulunun her biri kendi alanlarında isim yapmış güçlü kadınlardan oluşan üyelerinin emekleri ile büyüyor. Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi, arsa bağışı yapan kişiden, logo tasarımı, kurumsal kimlik oluşturulmasına kadar, her ilmeği kadınlar tarafından dokunan bir kadın birliği hikayesidir. Geniş yelpazeli bir programı bünyesinde barındıracak olan Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi, yerel mimari değerlere saygı çerçevesinde, iklim ve coğrafi koşullar gözetilerek, dünyadaki sayılı kadın mimarlarından biri olan Melkan Gürsel tarafından tasarlandı. Gürsel’in Tabanlıoğlu Mimarlık ile tasarımını çizdiği ödüllü proje, Anadolu’nun diğer bölgelerindeki benzer çalışmalar için de ilham verici bir örnek niteliği taşıyor.
Kadınlar merkezde öğrenecek, öğretecek ve gelişecekler
Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın, geleceği, kadını, çocuğu ve toplumsal mutluluğu merkeze alan Baksı Müzesi’nden sonraki yeni çalışması olan “Hüsame Köklü kadın Eğitim Merkezi” projesi, Cumhuriyet’in yeni yüzyılında Anadolu kadınına toplumda hak ettiği değeri teslim etmeyi amaçlıyor. Çoruh Nehri’nin kenarında kurulacak merkez ile kadınlar bütçelerine doğrudan fayda sağlayacak üretimler yapabilecek. Sürdürülebilirlik anlayışı ile çalışacak olan merkezde özkaynak ise, burada yapılacak tasarım ürünlerin pazarlanması, ulusal ve uluslararası sipariş ürünlerin üretilmesi, yurt içi ve yurt dışı müze mağazalarında ve fuarlarda satışı, fonlar, sponsor destekleri ve merkez işletmeciliği ile sağlanacak. Emeklerinin değerlendirilmesinin yanında, kadınlar ayrıca merkez sayesinde öğrenecek, öğretecek ve gelişecekler.