Tim Jackson’ın “Büyüme Sonrası” adlı kitabı, Akın Emre Pilgir çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Küresel iklim krizi, ekonomik kriz, pandemi! Son yıllarda bütün dünyayı kasıp kavuran salgın, zaten öncesinde var olan, vahşi şekilde ormanların, denizlerin, gittikçe kirlendiği ve yok olduğu ancak bütün bu hızlı yok oluşa rağmen durmayan bir büyüme canavarı, nam-ı diğer adıyla kapitalizm!
Bu canavarın durduğu bir vakitte neler olabileceğine dair kafa yoran Tim Jackson, Büyüme Miti, Kapitalizmi Kim Oldürdü?, Sınırlı Olanlar ve Sınırsız Olanlar, Refahın Doğası, Aşk ve Entropi Hakkında, Hikaye Anlatma Sanatı olarak Ekonomi, İşe Dönme, İktidar Sanatı ve Venedik’te Yunuslar başlıklarıyla konuyu irdeliyor.
İnceleme dizisinden okura sunulan 256 sayfalık Büyüme Sonrası’nı İngilizceden Akın Emre Pilgir çevirdi.
Kitaptan alıntılar:
“Hâkim toplumsal ilerleme vizyonumuz ölümcül bir biçimde yanlış bir vaade dayanmaktadır: Herkes için her zaman daha fazlasının olacağına.”
“Kolay para ve gevşek düzenlemeler finans piyasalarının istikrarsızlaşmasıyla sonuçlandı. Dahası toplumsal eşitsizliği derinleştirdiler. İşçilerin çıkarları karşısında sermayenin çıkarlarını korumak kaçınılmaz olarak yoksul karşısında zengini kayırmıştı. Neredeyse elli yıllık toplumsal ilerlemenin akıl almaz bir şekilde geriye döndürülmesiyle, gelişmiş ülkelerdeki eşitsizlik 20. yüzyılın son on yıllarında devasa oranlarda arttı.”
“Eğer mutluluğu toplamak için bir çerçeve geliştirmemiz mümkün olsaydı, sadece gündelik kararlarımız için değil bir bütün olarak ulusun refahı için de güvenilir bir kılavuza sahip olurduk.”
“Çocuklarımıza saldırgan pazarlama stratejileri için elverişli numuneler gibi davranıyoruz. Onları uzun vadeli sağlıkları için yıkıcı olması kaçınılmaz beslenme alışkanlıklarına sokacak imkânsız ayartmalara maruz bırakarak, hastalıkları hızlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İnsanlara gençliğin sona ereceği zamana hazırlanmayı da öğretmiyoruz. Kaçınılmaz bir şekilde yaşlandıkça işler değişir. 100 metre dünya rekorunu kıramayacaksınız. Şiddetli temasların yaşandığı sporlarda kendinizi geliştiremeyeceksiniz. Bedeninizin belli sınırları olduğunu kabul etmek zorunda kalacaksınız.”
“Kapitalizmin çalışmayı çarpıtması trajediden başka bir şey değildir. Her şeyi süratli, savurgan bir tüketim sürecine teslim ederek, faniliğin pençesine kaçınılmaz bir şekilde geri döneriz. Anlamlı bir çalışma gayesinin kendisini ortadan kaldırırız. Beşeri dünyanın dokusunu yok ederiz. Kapitalizm ölümsüzlük arzularımızı uyarırken, bize devamlı hiçbir şeyin güvende olmadığını hatırlatır.”
edebiyathaber.net (15 Mart 2023)