Serdar Uslu’nun “Yermük ve Trafalgar Baldır Bacak İşleri” adlı romanı Timaş Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Serdar Uslu’dan hayalle gerçek arasındaki ince çizgide gidip gelen, insan olmanın manasına, ana gizlenmiş hakikate, yüreği tahtakurusu misali kemiren korkuya, dört bir yandan yayılan ve kuşatan kötülüğe dair mitolojik ve felsefi motiflerle bezeli, kara mizahın büyülü gerçeklikle buluştuğu bir ilk roman…
Kötülük dünyanın bir yerinde altımızı oymaya devam ediyor.
Dünya tarihinin en acımasız liderlerinden Hitler’in yolu Türkiye’ye, Tarlabaşı’nın tam orta yerine düşse ve kötülük tohumları karanlığın bağrında, yerin yedi kat dibinde yeniden filizlenmeye yüz tutsa, hatta Yermük’ten Trafalgar’a tünellerle bağlansa, dalga dalga yeryüzüne yayılsa… Ne olur?
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından insanlığın yeni bir hayat kurma uğraşı verdiği yıllarda, İnönü Türkiye’sinde sıradan bir memuriyet hayatı süren Ali Ulvi büyük planın yazılı olduğu şifreli bir zarf alınca kendini Yermük’ten Trafalgar’a tünel kazarken bulur. Tünelin ucuysa aydınlıktan ziyade kâbus gibi bir karanlığa, fethetmek arzusuyla gözleri kamaşmış bir bilincin hastalıklı hayaline açılmaktadır. Yaşadıklarının gerçekliğinden şüphe ederken gerçek olma ihtimalini de göz ardı edemeyen Ali Ulvi doğru olduğuna inandığı şeyin, vicdanının peşinden giderek bu plana çomak sokmaya baş koymuştur.
Editörün görüşü
Metin her yaştan okura hitap edebilecek olan akıcı ve renkli bir içeriğe sahip. İçerdiği göndermelerin ve alt metinde sürüp giden felsefi tartışmaların anlaşılabilmesi için belli bir çaba isteyen bu metni her okuduğunuzda farklı bir lezzet alacaksınız. Serdar Uslu kitabında kötülüğün dünyada hep var olduğunu ve hep var olacağını imgeler üzerinden kara mizah ile anlatmaktadır. Kitabın derdi kötülüğün farklı formlara girerek hep bir şekilde var olduğunu göstermek.
En önemli cümle
Her şey bir rüya hali içinde kaybolup gider.
Bu kitap neden önemli
Kara komedi ve büyülü gerçeklikten beslenen, dönemin siyasi iklimini yansıtan diyaloglar içeren, mitolojik ve felsefi imgelerle bezenmiş kurgusuyla eğlenceli bir novella olan Yermük ve Trafalgar Baldır Bacak İşleri okuru farklı bir dünyaya götürüyor. Kötülüğe felsefi bir bakış ile nasıl bakılabileceğinin ipuçlarını veriyor. Serdar Uslu güçlü anlatımı ve orijinal kurgusu ile adından sonraki yıllarda fazlaca bahsettirecek önemli bir kalem.
Yazar hakkında
1978 yılında Istanbul, Üsküdar’da dünyaya geldi. 1995 yılında Mersin Üniversitesinde başladığı Felsefe eğitimini, 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde savunduğu Platon’da Düzen Sorunu başlıklı doktora teziyle tamamladı. 2008 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak, İlkçağ ve Ortaçağ Felsefesi ve Bilim Tarihi dersleri vermekte, bu alanda makaleler yazmakta ve çeviriler yapmaktadır.
edebiyathaber.net (31 Ocak 2021)