Anadolu’da var olma savaşını veren bir derginin 6. yaşını kutlaması önemli bir başarıdır. Gerek görsel/sosyal medyada gerekse yazılı basında dergimiz Edebiyat Nöbeti’nin ne kadar zor koşullarda yayımlandığını sıkça dile getiriyoruz. Çoğu kez okurlarımızın ve “edebiyat nöbetçileri”nin sesimize ses verdiğine tanıklık ediyoruz. Bu da bizim gücümüze güç katıyor. Altı yıldır bu sesi ve gücü her zaman yanımızda hissettik. Edebiyat dostlarının “nöbete devam” sesi sesimizi gürleştiriyor, nefesimizi güçlendiriyor.
Bu yazıda Edebiyat Nöbeti dergisinin yayımlanma serüveninden söz etmek istiyorum.
Dergimiz, 2015’in Temmuz’un Samsun/Bafra’ da okuruyla buluştu. İlk sayımız 74 sayfa olarak yayımlandı. Zamanla sayfalar yetmedi; gelen yazı ve şiirlere. Şimdilerde 114 sayfaya çıkarıldı dergimiz.
Dosya konularına bir göz atalım isterseniz; Tarık Dursun K, Vedat Türkali, Köy Enstitüleri, Bedri Koraman, Didem Madak, Sennur Sezer, Sabahattin Ali, Sahafa Düşen İmzalı Kitaplar, Metin Altıok, Hasan Kıyafet, Yılmaz Elmas, Gülten Akın, Attila Aşut, Mazhar Kükey, Osman Şahin, Nevruz Uğur, Ahmet Özer, Nazlı Eray, Kurtuluş Savaşı’nın 100.yılında Roman ve Şiirde Samsun İzleri, Öner Yağcı, Yaşar Seyman, Adnan Özyalçıner, Demir Özlü, Ceyhun Atuf Kansu, Latife Tekin, Hasan İzzettin Dinamo, Zeynep Aliye ve Mario Levi gibi değerli yazarlarımızı misafir ettik.
İlk sayının matbaa giderleri Esra Deniz Karagöl, Kamil Dikmen, Semrin Şahin, Onur Kırkaç, Fatma Hatun Esen, Fatma Şener Dursun, Erdoğan Kurt, Necdet Yarar, Celal Karaca katılım ve katkılarıyla yayınlandı. Bu on gönüllü arkadaşın ortaya koyduğu 100’er lira ile Edebiyat Nöbeti dostlarına merhaba dedi dergimiz.
Edebiyat Nöbeti dergisi 6 yıl içinde ülkemizin en iyi dergileri arasında yerini aldı. Başarı grafiğini hızla yükseltiyor. Bu başarı grafiğinde siz değerli okurlarımızın/sürdürümcülerimizin; dergimizi gerek yazılı basında, gerekse haber portallarında haber yapan, köşelerine taşıyan gazeteci/yazarlarımızın emeği çok büyük.
Dergimizin bu tanıtım ve başarı grafiğinde “Edebiyat Nöbeti ailesi”nden bir ismi özellikle anmak gerekiyor: Sosyal Medya Sorumlumuz Meltem Dağcı. Özellikle derginin göz önünde olması, tanınırlılık kazanması, onlarca internet sitesinde, bazı yazılı basında haber olması Meltem’in çalışkanlığıyla yer almaktadır. Başka bir perde arkası kahramanımız da tasarımcımız Süleyman Felamur. İlk sayıdan beri hiçbir maddi karşılığı kabul etmeden özveriyle, titizlikle derginin başarılı olmasında en büyük emektar dostumuzdur.
2020 yılı bizim için hem üzücü hem de sevindirici günlerin yaşandığı bir yıl oldu (Cümle “size bir iyi bir de kötü haberim var” sözü gibi oldu). Sevindirici olandan başlayalım:
Geçtiğimiz yıl önce Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü’nü, hemen arkasından Pusula Sahaf Emek ve İnat Ödülü’nü aldık.
Üzücü günümüz ise, salgın nedeniyle ne ödülümüzü alabildik, ne de 5. yaş günümüzü kutlayabildik. Ama önümüz Eylül ya da Ekim ayında ödülümüze kavuşacağız. Ödülle birlikte 5. yılımızda yapamadığımız yaş günümüzü müzik ve şiirin süslediği şenlikli/coşkulu bir şekilde kutlamaya çalışacağız.
Aldığımız ödüller bizim için çok kıymetli. Bizim enerjimizi, okurumuzun katkılarını arttırıyor. Ama özellikle Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü’nün ayrı bir önemi.
Bu ödülle “edebiyatın laboratuarı” olan edebiyat dergilerine ilk kez “edebiyat ödülü” veriliyor. Bir başka önemi de 1954/1957 arasında Nedret Gürcan Afyon Dinar’da ilk edebiyat dergisi “Şairler Yaprağı”nı çıkaran Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü, Bafra’nın ilk edebiyat dergisi Edebiyat Nöbeti’ne veriliyor.
Celal Karaca
Edebiyat Nöbeti Dergisi Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
edebiyathaber.net (6 Ekim 2021)