Karin Karakaşlı’nın “Asiye Kabahat’ten Şarkılar Dinlediniz”adlı kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Yığıldığın günlerin sonuna gelirsin.Düştüğün zeminden, çöktüğün kaldırım kenarından ayağa kalkarsın.Hayat beklemez çünkü.Ve daha ölmediysen, yaşıyor taklidi yapman gerekir.Bedenine yabancı kalırsın, aynaların üzerine örtüler atarsın.Görmeyesin kendini diye.Ve ellerini hiçbir şey ısıtmaz.Burnunu, kollarını, ayaklarını da. Soğuk sular iner omurgandan aşağı, bir yandan da alnın terler ama. “İyi misin?” sorusunu sormasınlar diye ara sokaklara, daha önce hiç geçmediğin yollara saparsın. Yabancılarla konuşur, en yakın olanından kaçarsın.Utanırsın, çünkü birinin utanması gerekir.”
Asiye Kabahat’ten Şarkılar Dinlediniz, kimi zaman sözler anlamsız kaldığından kimi zaman kelimeler boğazda düğümlendiğinden dile getirilemeyen acıların bir sis bulutu gibi etrafımızı kuşattığı sarsıcı bir kitap.
Karin Karakaşlı’nın hepsi birbirine sıkı sıkıya kenetlenmiş metinleri; Berlin’de, İstanbul’da, kalabalık konferans salonlarında, havaalanlarında, kimsesiz otel odalarında, kafelerde; yazılamamış romanların, yazarından hesap soran öksüz kahramanlarıyla zavallı dünyamızın kimseye hesap sormaya gücü yetmeyen ezilmişleri arasında dolaşıyor.
“Hatırlayın, elimize geçen ilk kâğıt parçasıyla ne ederiz? Uçlarını bir güzel kıvırır ya uçak ya gemi yaparız.
İkisi de aynı şey demeye gelir aslında. O kâğıt parçasını en kıymetlimize dönüştürür, özgürlüğümüz kılarız. Sonra gelsin gökyüzü, gelsin denizler…”
Karin Karakaşlı
1972’de İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nün ardından Yeditepe Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1998’de öykü dalında Varlık dergisinin Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü’nü kazandı. Agos gazetesi genel yayın yönetmen yardımcısı olan ve kapanana kadar Radikal 2’de düzenli olarak yazan Karakaşlı’nın eserleri şunlardır: Başka Dillerin Şarkısı (öykü, 1999), Can Kırıkları (öykü,2002), Müsait Bir Yerde İnebilir miyim? (roman, 2005), Ay Denizle Buluşunca (gençlik romanı, 2008), Cumba (deneme, 2009), Türkiye’de Ermeniler: Cemaat, Birey, Yurttaş (inceleme, Günay Göksu Özdoğan, Füsun Üstel ve Ferhat Kentel’le, 2009), Benim Gönlüm Gümüş (şiir, 2009), Gece Güneşi (çocuk kitabı, 2011), Her Kimsen Sana (şiir, 2012), Dört Kozalak (gençlik romanı, 2014), Yetersiz Bakiye (öykü, 2015), İrtifa Kaybı (şiir, 2015).
edebiyathaber.net (24 Mart 2016)