Kadın üzerinde kurulan “güzellik” baskısı sadece yetişkinlerin hissettiği bir duygu mu? Ne yazık ki daha çocuk yaşlarda başlıyor. “Ben Güzelim” bu baskıyı hisseden bir çocuğun kısa öyküsü.
Ben Güzelim çocukluktan gençliğe doğru giden yaşlardaki bir kızın yaşadığı güzel görünme baskısını anlatan, toplumsal hayatın birçok alanında kimi zaman açık kimi zaman örtük olarak hissedilen bu duyguya el atan bir çocuk kitabı.
“Aynaya baktığım zaman karşılaştığım görüntü beni hiç mutlu etmiyor” diye düşünüyor kitabın kahramanı. Henüz bir çocuk olmasına rağmen üzerinde baskıyı hissetmeye başlamış durumda. “Boyum biraz daha uzun olsa, saçım biraz daha düzgün dursa ve en önemlisi, keşke biraz daha ince, biraz daha biçimli olsam. Ben. Keşke. Ama nasıl?”
Sorusunun yanıtını gördükleri, duyduklarıyla bulmaya çalışıyor kahramanımız. Okuldaki “havalı kızlar”ın arasına girebilmek, kabul girebilmek için kilo vermesi gerektiğine karar veriyor. Bir arkadaşı yöntemini de gösteriyor zaten: “Yiyip içip kusuyorlar.”
Neyse ki kahramanımıza annesinin anlattıkları çok farklı…
Gizli şiddet
Günümüzde kadının, popüler kültür tarafından idealize edilen bir “öteki beden” ile hiçbir zaman memnun olmadığı kendi bedeni arasında sıkışıp kalmasını ele alan “Dişilik, Güzellik ve Şiddet Sarmalında Kadın Bedeni” başlıklı kitabı hatırlamadan edemiyor insan.
Ayrıntı Yayınları'ndan çıkan kitapta, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu sürekli güzellik kavramıyla ilişkilendirilen kadın bedenine yönelik “gizli şiddet”e dikkat çekiyordu. “Egemen kültürün belirlediği güzellik normlarını içselleştiren kadın, kendi bedeni üzerinde baskı kurarak gizli bir şiddet oluşturuyor.”
Farklı olan güzeldir
Ben Güzelim'in yazarı Debra Menase de sekiz yaş üstü çocuklara yönelik yazdığı kitapta bu konuyu merkeze alıyor.
Sadece güzellik baskısına karşı kaleme alınmış bir kitap değil aslında Menase'nin kısa öyküsü. Aynı noktadan hareketle farklı olmak üzerine de kısa ama öz bir sözü var. “İnsanlar birbirinden farklılar. Bu da güzel bir şey. Herkes aynı şekilde aynı görünmek, aynı şekilde giyinmek, aynı davranmak zorunda değil.”
Sıcak resimler
Çitlembik Yayınları'ndan Türkçe ve İngilizce iki versiyonla yayımlanan kitap Dilara Arın tarafından hikâyenin evrimine uygun sıcak renkler ve anlatıma denk düşen sade biçimde resimlenmiş.
Ben Güzelim'in yazarı Debra Menase 30 yıldır Türkiye'de yaşayan ABD'li bir sosyolog.Mor Kelebekler, Gökkuşağı ve Bay Bay Bezim yazarın diğer kitapları.
* Ben Güzelim / Debra Menase / Çitlembik Yayınları / 32 sayfa / 2011