MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün düzenlediği Çarşamba Seminerleri kapsamında, 18 Aralık Çarşamba 11.00’de #miras teması ile Asena Günal ve Murat Çelikkan “Kent ve Hafıza: Hatırlayan Şehir” seminerini verecek.
Asena Günal (1973), ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans, aynı üniversitenin Sosyoloji bölümünde yüksek lisans yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde Cumhuriyet dönemi sağlık politikaları üzerinden devlet-vatandaş ilişkilerine baktığı doktorasını, 2008 yılında sundu. 1998 –2005 yıllarında İletişim Yayınları’nda editör, Toplum ve Bilim dergisinde yayın sekreteri olarak çalıştı. 2008’den bu yana Tophane’de bir kültür sanat merkezi olan DEPO / Tütün Deposu’nun program koordinatörü olarak çalışıyor. Türkiye’de sanatta sansürü belgeleyen araştırma platformu Siyah Bant’ın kurucuları arasındadır. 2014 sonbahar döneminde Columbia Üniversitesi Alliance for Historical Dialogue and Accountability programına katılan Günal’ın, Aksu Bora ile beraber hazırladığı 90’larda Türkiye’de Feminizm (İletişim, 2002) derlemesi, Önder Özengi ile beraber hazırladığı Bir Daha Asla: Geçmişle Yüzleşme ve Özür (İletişim, 2013) derlemesi, Toplum ve Bilim, Birikim, Feminist Politika, Amargi , Express ve virgül dergilerinde yayınlanmış yazıları, kitap tanıtımları ve çevirileri bulunmaktadır. Halen Anadolu Kültür’ün direktörü olarak çalışmaktadır.
Murat Çelikkan (1957), son 25 yıldır muhabirlikten yayın yönetmenliğine ve köşe yazarlığına gazeteciliğin çeşitli kademelerinde görev aldı. Türkiye insan hakları hareketinin aktif bir üyesi oldu. İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Af Örgütü, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin kurucuları ve üyeleri arasında yer aldı, bu örgütlerin çeşitli kademelerinde görev yaptı. İşkence, ifade özgürlüğü, medya etiği, Kürt meselesi, barış ve geçmişle yüzleşme konularında çalışmalar yürüttü. ODTÜ mezunu olan Çelikkan, halen Hafıza Merkezi’nin (www.hakikatadalethafiza.org) yöneticileri arasında yer alıyor. Ayrıca iki filmin yanı sıra Bûka Baranê belgeselinin de yapımcısıdır. Columbia Üniversitesi Alliance for Historical Dialogue and Accountability programına katılan Çelikkan, 2018 Civil Rights Defender of the Year ve 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülünü aldı.
“Kent ve Hafıza: Hatırlayan Şehir” başlıklı sunumun tanıtım metninden:
“Sunumumuz genel olarak hafıza çalışmaları konusuyla başlayıp, Kent Hafızasının önemi konularında olacak. Hatırlayan Şehir bağlamında neyin neden seçildiği kitapta yer alan örnekler bağlamında anlatılacak. Kitapta yer alan örnekler Türkiye tarihinde İttihat ve Terraki iktidarı döneminden başlayarak Cumhuriyet dönemi boyunca azınlıkların ve muhalif grupların uğradığı baskılar ve mücadeleleri bağlamında irdelenecek.”
Yer: MSGSÜ Fındıklı Kampüsü / Video Konferans Salonu
http://www.carsambaseminerleri.org
http://www.facebook.com/carsambaseminer
http://www.twitter.com/carsambaseminer
edebiyathaber.net (17 Aralık 2019)