Kentsel dönüşüme direnen 90’lı yaşlarında bir adamın hikayesi FARUK, 24 Ağustos’tan itibaren sadece MUBI’de

Temmuz 26, 2024

Kentsel dönüşüme direnen 90’lı yaşlarında bir adamın hikayesi FARUK, 24 Ağustos’tan itibaren sadece MUBI’de

Aslı Özge’nin dünya prömiyerini Berlinale’de yapan ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen FIPRESCI Ödülü’ne layık görülen son filmi FARUK, İstanbul gibi durmadan değişen bir şehirde yaşayan yaşlı bir adamın hayatına benzersiz bir bakış atıyor.

Aslı Özge, babası Faruk’un uzun yıllardır yaşadığı apartmanın kentsel dönüşüm sürecini sinemalaştırırken, kendisini de filmin dünyasına oyunbaz bir şekilde dahil ediyor. Kurmaca ve gerçeklik arasında muzip bir edayla salınan FARUK, 90’lı yaşlardaki bir adamın bağımsızlığını kaybetmemek için verdiği mücadeleyi incelikli bir üslupla anlatıyor. Aslı Özge’nin toplumsal meseleleri bireysel ilişkiler aracılığıyla irdelediği bu çok katmanlı hikaye, günümüz Türkiyesinin sosyal ve kültürel değişimlerine dair keskin gözlemlerde bulunuyor. 

Filmin yönetmeni Aslı Özge FARUK ile ilgili şunları söylüyor: “Çekimler yedi yıldan uzun bir zamana yayıldı. Film boyunca doğal olarak babam yaşlandı, İstanbul dönüştü. Anılar gözlerimizin önünden silinip giderken, şehir zamanla bambaşka bir görünüme büründü. FARUK, kentsel dönüşümün izini sürerken izleyiciyi geçmişe, geleceğe, enkaza, anda olmaya, hırslara, gençliğe ve yaşlılığa dair hem kurgusal hem de çok gerçek bir yolculuğa davet ediyor.”

Aslı Özge 

İstanbul doğumlu yönetmen Aslı Özge, Berlin’de yaşıyor. KÖPRÜDEKİLER (2009), HAYATBOYU (2013), ANSIZIN (2016) ve BLACK BOX (2023) gibi filmlerle yurtiçi ve yurtdışında pek çok festivale katılan ve birçok önemli ödüle layık görülen Aslı Özge’nin son filmi FARUK (2024), dünya prömiyerini Berlinale’de yaptı ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen FIPRESCI Ödülü’nü kazandı.

edebiyathaber.net (26 Temmuz 2024)

Yorum yapın