Kırmızı Kedi Yayınevi, Nobel Edebiyat ödüllü Portekizli yazar José Saramago’nun 100’üncü yaşını tüm dünyayla aynı anda gerçekleştirilecek “Atılan Adımların İzini Sürmek” sergisiyle kutlayacak. José Saramago Vakfı koordinatörlüğünde dünyanın birçok ülkesinde eşgüdümlü olarak gerçekleştirilen sergi, Saramago’nun hayatından kesitler sunuyor.
José Saramago Vakfı’nın hazırladığı ve Camoes Enstitüsü ile Portekiz Büyükelçiliği tarafından desteklenen sergi 9-27 Kasım tarihleri arasında İstanbul Schneidertempel Sanat Merkezi’nde ziyaretçileriyle buluşacak.
JOSÉ SARAMAGO KİMDİR?
Portekizli yazar José Saramago, 16 Kasım 1922 yılında Portekiz’in Azinhaga Ribatejo kentinde yoksul bir köylü ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Lizbon’da öğrenimine devam ederken ekonomik nedenlerden dolayı okulu bırakmak durumunda kaldı. Makinistlik eğitimi aldıktan sonra teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlükten çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı.
İlk romanı ‘Günah Diyarı’, 1947’de yayımlansa da uzun bir süre yeni roman yayımlamadı. Yayınevlerinde editör, çevirmen olarak çalıştı. Diaro de Lisboa ve Jornal do Fundao gazetelerinde çalıştı. 70’li yıllarda daha çok şiir ve gazete yazıları türünde eser verdi, bunları kitaplaştırdı. 1976’da ‘Ressamın Günlüğü’ adlı romanını yayımladı ve kendini tümüyle kitaplarına verdi.
1982 yılında yayımlanan ‘Baltasar ile Blimunda’ adlı eseriyle uluslararası üne kavuştu. Bu romanıyla Pen Club başta olmak üzere birçok ödüle değer görüldü. Bu dönemden sonra, art arda romanlar yayımladı ve hem ulusal hem de uluslararası birçok ödül aldı. 1992’de yayımlanan ‘İsa’ya Göre İncil’ romanı dolayısıyla
muhafazakâr kesimlerin tepkisini çekti. Portekiz Hükümeti, romanın Avrupa Edebiyat Ödülü kısa listesinden çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine Portekiz’i terk etti ve Lanzarote’de gönüllü sürgün olarak yaşadı. 1998 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. 2010 yılında hayatını kaybetti.
Eserlerinden bazıları:
- Körlük
- Görmek
- Baltasar ile Blimunda
- İsa’ya Göre İncil
- Kopyalanmış Adam
- Kabil
- Bilinmeyen Ada’nın Öyküsü
- Mağara
- Filin Yolculuğu
- Portekiz’e Yolculuk
- Toprağın Uyanışı
- Çatıdaki Pencere
- Lizbon Kuşatmasının Tarihi
- Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş
Kaynak: GazeteDuvaR (2 Kasım 2022)