İvan Turgenyev’in “Klara Miliç” ve Marcel Proust’un “Kıskançlık” adlı kitapları Can Yayınları etiketiyle Kısa Klasikler dizisinden yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.
Klara Miliç
Ölümden sonra başlayan bir aşkın hikâyesi.
Döneminin Avrupalı bakış açısına sahip tek Rus yazarı olarak anılan Turgenyev’in önce “Ölümden Sonra” ismiyle yayımlamayı düşündüğü ancak ispritizma suçlamalarına maruz kalacağını düşünerek ismini değiştirdiği öyküsü “Klara Miliç” yazarın son dönem eserlerinden biridir.
Sabahattin Ali’nin de Kürk Mantolu Madonna romanında atıfta bulunduğu Klara Miliç, başka bir deyişle ölümden sonra başlayan, mistisizmle örülü bir aşkın hikâyesidir.
#kısaklasikler #rusklasikleri #aşk #mistisizm #ölümsonrası #ispritizma
Çeviri: Çağlar Danacı
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 80
Fiyat: 8,50 TL
İVAN TURGENYEV, 1818’te Rusya’da doğdu. Üç yıl Berlin’de öğrenim gördükten sonra ülkesine toprak köleliğine karşı, Batı yanlısı bir liberal olarak döndü. Dönemin ünlü eleştirmeni Vissarion Belinskiy’den büyük destek gören Turgenyev, uluslararası üne erişen ilk Rus yazar oldu. 1840’lar ve 1850’lerde aralarında Avcının Notları’nında bulunduğu,köy yaşamı ve köylüleri anlattığı öyküleriyle tanındı. 1860’ta yayımlanan Devrim Öncesi adlı romanı, genç aydınların karşılaştığı sorunları ve Rusya’nın büyük değişim öncesindeki durumunu konu alıyordu. En önemli romanı Babalar ve Oğullar’da (1862), kuşaklararasındaki çatışmayı derinlemesine sergiledi. Tolstoy ve Dostoyevski ile olankavgaları ve Rusya’daki edebiyat çevrelerine yabancılaşması sonucunda, yaşamının son 20 yılını Ba- den-Baden ve Paris’te geçirdi. Duman (1867) adlı romanında, Rus aydınlarının hem sağ hem de sol kanatlarının karikatürlerini çizdi. 1883’te Paris yakınlarında,Bougival’de öldü.
ÇAĞLAR DANACI, 1988’de İstanbul’da doğdu. 2012’de Ankara Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi.2013-2016 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde Rusça okutmanı olarak görev aldı. 2017 yılında“Lev Nikolayeviç Tolstoy’un Öykülerinde Savaş, Askerlik-Subaylık ve Yurtseverlik Temaları” konulu yüksek lisans tezini tamamladı. Halen Erciyes Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde doktora eğitimine devam etmekte ve araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Kıskançlık
Kuşkunun ne zaman doğacağı asla bilinmez; belki muğlak bir cümleyle, belki yersiz bir mazeretle.
Kıskançlık, Fransız yazar Marcel Proust’un edebiyat tarihine damgasını vuran Kayıp Zamanın İzinde adlı yedi ciltten oluşan nehir romanının beşinci cildi Mahpus’tan seçtiğimiz çok çarpıcı bir bölüm.
Fonunda, aristokrasinin çöküşü ve orta sınıfın yükselişi dönemine denk gelen Üçüncü Cumhuriyet yönetimi altında gerçekleşen büyük toplumsal değişimlerin yer aldığı romanın bu bölümü, kıskançlık duygusunun en karanlık yanlarını ve yıkıcı etkilerini ustalıkla ele aldığı satırlarıyla bütünden farklılaşıyor.
Yazar olmak isteyen Marcel âşık olduğu Albertine’in kendisinin Paris’teki burjuva evine taşınmasını sağlamış ancak kendisi de arzunun ve kıskançlığın pençesine düşmüştür. Neden sürekli birbirimizi sınama ve sahiplenme eğiliminde oluruz, kıskançlık ölümden bile güçlü müdür gibi sorulara yanıt arayan Kıskançlık, Proust’un derin psikolojik gözlemlerine, zengin betimlemelerine aşina olanlar için bir hatırlatma, yeni başlayacak olanlar içinse tadımlık.
#kısaklasikler #fransızklasikleri #kıskanmak #burjuvazi #paris #mahpus
Çeviri: Ebru Erbaş
Tür: Anlatı
Sayfa sayısı: 72
Fiyat: 8,50 TL
MARCEL PROUST, 1871’de Anteuil’de doğdu. Öğrenciliği sırasında okuduğu felsefeci Henri Bergson ve tarihçi Albert Sorel,düşüncesinin gelişimini önemli ölçüde etkiledi. Soyluların devam ettiği salonların seçkin kişiliklerinden biri oldu. Öykülerini 1896’da Hazlar ve Günler adlı kitapta topladı. Ünlü Dreyfus Olayı’nda, Dreyfus’un avukatı Labori’ye destek verdi.1903’te babasının, 1905’te de annesinin ölümü Proust’u çok sarstı. 1909’da,uzun zamandır tasarladığı Kayıp Zamanın İzinde adlı romanını yazmaya başladı.Yapıtın ilk cildini1913’te kendi parasıyla yayınlattı.1919’da romanın ikinci bölümü yayımlandı. Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde adlı bu bölüm Goncourt Ödülü’nü kazanınca, Proust dünya çapında üne kavuştu.1922’de Paris’te öldü.Kayıp Zamanın İzinde’nin son üç bölümü, yazarın ölümünden sonra basıldı. Proust bunları büyük ölçüde gözden geçirmiş ama son haline getirememişti.
EBRU ERBAŞ, İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu.1991’den beri çevirmenlik ve editörlük yapıyor. Atiq Rahimi’nin Kahrolsun Dostoyevski isimli romanıyla 2014 NDS Edebiyat Ödülü’nü yazarla paylaştı. Türkçeye kazandırdığı diğer eserler arasında Irène Némirovsky’nin Pazar Günleri isimli öykü seçkisi, Romain Puertolas’ın Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu ve Eyfel Kulesi Kadar Kocaman Bir Bulutu Yutan Küçük Kız romanlarıyla, Goncourt Ödüllü yazar Mathias Énard’ın Mıntıka ve Pusula isimli yapıtları da bulunmaktadır. Ebru Erbaş aynı zamanda Kartal Belediye Plajı ve Mandalina Bahçeleri isimli çocuk kitabının da yazarıdır. Mathias Énard’ın Can Yayınları tarafından yayımlanan Pusula adlı romanının çevirisiyle 2019 Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nü kazanmıştır.
Kısa Klasikler serisinin diğer kitapları: Fyodor Dostoyevski: Uysal Kız; H.P. Lovecraft: Nyarlathotep; Gustave Flaubert: Saf Bir Yürek; Lev Tolstoy: Polikuşka, İnsan Neyle Yaşar; John Stuart Mill: Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine; Platon: Kriton ya da Görev Üstüne; Herman Melville: Kâtip Bartleby; Anton Çehov: Altıncı Koğuş, Öylesine Bir Hikâye; Alexis de Tocqueville: Demokratik Zorbalık; Çoğunluğun Zorbalığı; Henry David Thoreau: Yürümek; Émile Zola: Nasıl Ölünür; Arthur Schopenhauer: Mutlu Olma Sanatı; Edgar Allan Poe: Morgue Sokağı Cinayetleri; Jane Austen: Evlilik; Nikolay Gogol: Palto; Charles Dickens: İşaret Memuru; Oscar Wilde: Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar; Charles Darwin: Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu; Desiderius Erasmus: Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş; Nikolay Gogol: Neva Bulvarı; Mark Twain: Hadleyburg’ü Yozlaştıran Adam, Jack London: Kızıl Veba; Sun Zi: Savaş Sanatı
edebiyathaber.net (27 Ekim 2020)