F. Scott Fitzgerald’ın “Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi” ve Luigi Pirandello’nun “Sırasını Bekleyenler” adlı kitapları Can Yayınları etiketiyle Kısa Modern serisinden yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi
Çivisi çıkan dünya.
Caz çağından iki fantastik öykü: Benjamin Button’ın tersine hayatı ve bir kitapçının kızıl saçlı bir büyücüye olan ömürlük aşkı.
Benjamin Button doğduğu gün hastaneden babasıyla birlikte yürüyerek çıktı. Emekleme çağında bastonla geziyor, oyuncaklardan çok babasının purolarını aşırmayı seviyordu. Büyüdükçe kır saçları renklendi, kırışıklıkları yok oldu; orta yaşlı bir adamken evlendiği kadından delikanlıyken sıkıldı. Benjamin’in bile akıl sır erdiremediği tersine bir hayatı konu eden Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi, F. Scott Fitzgerald’ın fantastik öğelerle dolu diğer öykülerinden “Ey Kızıl Saçlı Büyücü!” ile bir arada.
#amerikanmodernleri #fantastikedebiyat #gençleşmek #lanet #yalnızlık #aşk
F. SCOTT FITZGERALD, 1896’da, Minnesota’da doğdu. İlk öyküsünüon üç yaşında okul gazetesinde yayımladı. Üniversite hayatı boyunca yazmayı sürdürdü. 1917’de Princeton Üniversitesi’nden ayrılıp orduya yazıldı fakat ertesi yıl savaş bitince New York’ta reklamcılığa başladı. İlk romanı This Side of Paradise (Cennetin Bu Tarafı) 1920’de Scribner’s tarafından yayımlandı ve büyük başarı yakaladı. Aynı yıl Zelda Sayre’la evlendi. “Caz Çağı”nın kurucuları addedilen çiftin çalkantılı ilişkisi her ikisinin de kitaplarına konu oldu. Fitzgerald,1922’de The Beautiful and Damned’i (Güzel ve Lanetli), 1925’te Muhteşem Gatsby’yi, 1934’teyse otobiyografik öğeler içeren Buruktur Gece’yi yayımladı; yazarlık hayatı boyunca çeşitli dergilere öyküler yazdı. Son eseri olan Son Patron yarım kaldı. Eserlerinde çoğunlukla “Gürültülü Yirmiler”i konu alan ve Gertrude Stein’ın deyimiyle “Kayıp Nesil”in temsilcilerinden sayılan Fitzgerald, 1940’ta kalp krizinden öldü.
SEÇKİN SELVİ, Üsküdar Amerikan Koleji’ni bitirdi. Öğrenimini Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde sürdürdü. Tiyatro 70 ve Edebiyat 81 dergilerini çıkardı. Günaydın ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Milliyet Sanat dergisinde tiyatro eleştirileri yazıyor. MGS Merkezi ve Yeditepe Üniversitesi’nde eleştiri dersi verdi. Asaf Çiyiltepe Ödülü, Aydın Üstüntaş ve Çevirmenler Derneği Onur Ödülü alan Selvi,1957’den başlayarak tiyatro, felsefe, edebiyat dallarında 168 yapıt çevirdi.
Sırasını Bekleyenler
Gelin babası olmak zor zanaat.
Kızının saadetini düşünen bir babanın yarattığı karmaşayı konu alan bir yanlışlıklar komedisi.
Marcantonio Ravì, güzeller güzeli kızı Stellina’yı evlendirmeyi kafasına koymuştur. Müstakbel adayı da yaşlı ve bir o kadar zengin Don Diego Alcozèr’dir. Ancak babanın niyeti başkadır: Bir ayağı çukurda olan Alcozèr ölür ölmez dul kızını bu kez sırasını bekleyen Pepè Alletto’ya verecek ve kızının maddi ve manevi mutluluğunu sağlamış olacaktır. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymaz ve şaşırtmacalı olaylar birbirini kovalar. Pirandello’nun 1902 tarihli ikinci romanı, klasik bir yanlışlıklar komedisi.
#italyanmodernleri #evlilik #baba #damat #soyluluk #komedi
LUIGI PIRANDELLO, 1867’de Sicilya adasında, Girgenti (bugünküAgrigento) yakınlarındaki Caos’ta dünyaya geldi. Pirandello bu nedenle “Kaosun evladı” olduğunu söylüyordu. Babası Stefano Ricci-Gramitto burada bir kükürt madeni patronuydu. Bu kasabada ve Palermo’da varlıklı bir çocukluk geçiren Pirandello babasının isteğiyle ticarete atılmak için önce hukuk fakültesine girmiş, sonra Roma ve Bonn üniversitelerinde filoloji okumuş ve doktora tezini Sicilya lehçesi üzerine yazmıştır.1897’den 1922’ye kadar Roma’daki RealIstitutodi Magistere Femminile’de estetik ve üslup üzerine dersler vermiştir. Pirandello’nun1887’de başladığı yazarlık serüveni oldukça verimli olmuş, Mattia Pascal Sahiden Yaşadı mı Yaşamadı mı? (1904) ve Biri, Hiçbiri, Binlercesi (1926) gibi eserleriyle ün kazanmıştır.1915’ten sonra tiyatroya yoğunlaşarak altı yılda 16 oyun yazan Pirandello’nun en ünlü oyunlarından bazıları Size Öyle Geliyorsa Öyledir (1918) ve Altı Kişi Yazarını Arıyor (1921) sayılabilir. Hayatının sonuna doğru Mussolini’nin Ulusal Faşist Parti’sini destekleyenPirandello buna rağmen Jean-Paul Sartre, Samuel Beckett ve Eugène Ionesco gib iyazarları etkilemiştir.Pirandello’nun 1934’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmesi ülkesinde yankı bulmamış ve kutlanmamıştır. 1936’da Roma’daki küçük apartman dairesinde hayata gözlerini yummuş ve vasiyeti üzerine resmî törenle gömülmemiştir.
NEYYİRE GÜL IŞIK, Ankara’da doğdu. Yükseköğrenimini Floransa Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı. İÜ Edebiyat Fakültesi’nde akademik kariyerini tamamlayarak İtalyan ve İspanyol Dili Anabilim dallarında öğretim üyeliği yaptı. Ortega y Gasset, Italo Svevo, Blasco Ibáñez, A. Muñoz Molina, Juan Goytisolo, Leonardo Sciascia, Italo Calvino, Curzio Malaparte, Antonio Tabucchi, Javier Marías gibi yazarların eserlerini dilimize kazandırdı. Madrid Complutense Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretimi verdi. Halen İspanya’da çevirmenlik uğraşını sürdürüyor.
Kısa Modern serisinin diğer kitapları: Mihail Bulgakov – Morfin; D.H. Lawrence – Ölen Adam; Nina Berberova – Eşlikçi Kız; Hans Fallada – Neden Ucuz Saat Takıyorsun?; İzak Babel – Odessa; Katherine Mansfield – Koyda; Franz Kafka – Bir Köpeğin Araştırmaları; Oriana Fallaci – Doğmamış Çocuğa Mektup; Henry Handel Richardson – Çocukluğun Sonu; Iréne Némirovsky − Aile Bağları; Susan Sontag – Böyle Yaşıyoruz Artık; Siegfried Lenz – Saygı Duruşu; D.H Lawrance – Tilki; Yukio Mişima – Yıldız.
edebiyathaber.net (28 Temmuz 2020)