BirGün’ün haberine göre, 20 Kasım’a kadar devam edecek fuarda çevre, ekoloji, hayvan hakları ve şehirleşme gibi konuları ele alan önemli 15 yeşil kitap var.
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 800 yayınevinin katılımıyla geçen cumartesi kapılarını açtı. Yoğun ilgi gören TÜYAP Kitap Fuarı 20 Kasım’a kadar sürecek. Fuarda yer bulan yeşil kitapları yeşilist’ten Deniz Aytekin sıraladı.
1. Bir Şehri Yok Etmek – Emine Uşaklıgil (Can Yayınları)
Türkiye’de, ekonomik gelişme ve büyümeyi sağlamak için en büyük koz olarak inşaat sektörü görüldü.
Ancak bu sektörün sağlıklı ve kalıcı bir ekonomik büyüme yaratamadığına dair pek çok araştırma ve inceleme daima görmezden gelindi. Şehirler inşaat projelerinin ‘arazisi’ haline getirildi. Kitap bu durumu inceliyor.
2. Ekoeleştiri – Greg Garrard (Kolektif Kitap)
Ekoeleştiri, edebiyat çalışmaları ve çevre söylemiyle tarih, felsefe, psikoloji, sanat tarihi, siyaset bilimi gibi ilgili alanların etkileşim noktalarının izini sürüyor.
3. Ekoköy Ithaca – Liz Walker (Yeni İnsan Yayınevi)
Yeni İnsan Yayınevi, Ekoköyler: Yeni Rotamız kitabıyla genel anlamda ekoköylerin değerleri neler olabilir tartışmasını başlatmıştı. Şimdi Ekoköy İthaca ile öznel bir deneyimi kitaplaştırdı.
4. Ekoköyler: Yeni Rotamız – Julian Rose (Yeni İnsan Yayınevi)
Gezegenimizi ya da onun insanların iyileştirecek sihirli bir reçete yoktur. Ancak gezegendeki yaşamın tüm alanlarını etkileyen derin hastalıklar hakkında farkındalığımız ne kadar artarsa mevcut rotamızı değiştirmeye ve yeni rotamızla yola çıkmaya o kadar hazır olacağız. Bu kitap buna katkı sağlıyor.
5. Etin Cinsel Politikası – Carol J. Adams (Ayrıntı Yayınları)
Carol J. Adams bu kitapta, genel olarak ataerkillik ile et tüketimi arasındaki diyalektiği çözümlüyor.
6. Gıda Bağımsızlığı – Uwe Hoering (Yeni İnsan Yayınevi)
Gıda ithalatı bir tek mevzuya odaklanmış durumdadır: Düşük maliyetler. Kayıplarımız ve geri döndürülmez varlıklarımız için tek bir can simidi kaldı; şehirli tüketicilerin seçimleri ve tüketmekten ileri gelen güçleri. Bu kitap gıdaya odaklanıyor.
7. Hayvan Hakları – Çetin Nerse (Ayrıntı Yayınları)
Çetin Nerse, bu kitapta insanlığın hayvanlarla olan kanlı tarihine eleştirel bir perspektiften hareketle ışık düşürüyor.
8. Hayvan Olmak – Charles Foster (Kolektif Kitap)
Bir imkansızın peşinden giderek hayvan olmanın doğasını keşfe çıkan tutkulu doğabilimci Charles Foster, porsuk, susamuru, alageyik, tilki ve ebabil “olmayı” tecrübe etmeye kalkışarak, yitirdiğimiz vahşiliğimizin, inkar ettiğimiz vahşiliğimizin ve vahşileşebilmemizin nükteli hikayesiyle zamanda unuttuğumuz tabiatımızı yeniden hatırlamamızı sağlıyor.
9. İnsan Neden Vegan Olur? – Gary L. Francione, Anna Charlton (Metropolis Yayıncılık)
Uzun yıllardır vegan yaşayan hukuk profesörleri Gary L. Francione ile Anna Charlton, hayvanlara davranış biçimimiz ile hayvanlara dair duygu ve düşüncelerimizin nasıl ve neden çeliştiğini bu sarsıcı kitapla gözler önüne seriyor.
10. Kâr İçin Değil Halk İçin, Eleştirel Kent Teorisi ve Kent Hakkı – Neil Brenner, Peter Marcuse, Margit Mayer (Sel Yayıncılık)
Kitap, günümüzdeki kapitalist kentleşme biçimlerine alternatifler arayan bireylere, aktivistlere ve entelektüellere farklı bakış açıları sağlıyor.
11. İstanbul: Müstesna Şehrin İstisna Hali – Kolektif (Sel Yayıncılık)
İstanbul: Müstesna Şehrin İstisna Hali’ndeki makaleler ‘kentsel dönüşüm’ olgusunu, sermaye ve emeğin üretim süreçlerinin yeniden şekillendirilmesini; hukuksal çerçeveden dünya ölçeğindeki yerine, TOKİ’nin doğuşu ve bugün aldığı hale göre ele alıyor.
12. Permakültür Bahçeleri – Toby Hemenway (Yeni İnsan Yayınevi)
Permakültür Bahçeleri, hayal gücünüzü harekete geçirerek, permakültürün en temel mesajını okurlara ulaştırıyor: Doğaya karşı değil, onunla birlikte çalışarak daha güzel, daha bereketli ve daha bağışlayıcı bahçeler yaratabiliriz.
13. Sulak Bir Gezegenden Öyküler – Sargun A. Tont (Kırmızı Kedi Yayınları)
Ekoloji, Çevre, Doğa Sevgisi ve Doğal Tarih Üzerine İncelemeler Çevre ve ekoloji sorunlarını etik ve estetik boyutlarıyla ele alması nedeniyle, Sulak Bir Gezegenden Öyküler klasik anlamda bir ‘ekoloji kitabı’ değil.
14. Şehir Hakkı – Henri Lefebvre (Sel Yayıncılık)
İnsanlık tarihinde ilk kez şehirlerde yaşayanların sayısı kırsal kesimde yaşayanları katbekat geride bırakırken, şehirlerdeki mücadele ve sorunlar da dünya tarihinde görülmemiş ölçüde öne çıkmıştır.
Henri Lefebvre’in Şehir Hakkı da yayımlandığı 1968’den bu yana giderek öne çıkan bir mücadelenin temel sloganına ve fikrine dönüşmüştür
15. Tarım ve Gıdanın Dönüşümü – Michael Bomford, Richard Heinberg (Yeni İnsan Yayınevi)
Yeryüzü bir gıda krizinin eşiğinde mi? Elinizdeki kitap çarpıcı bir iç değerlendirmedir.
edebiyathaber.net (18 Kasım 2016)