Koçer Avcı, Rıfat Ilgaz Seçici Kurul Özel Ödülü’ne layık görüldü

Haziran 27, 2024

Koçer Avcı, Rıfat Ilgaz Seçici Kurul Özel Ödülü’ne layık görüldü

Cide Belediyesi tarafından üç yıldır düzenlenen Rıfat Ilgaz Şiir Ödülü’nün 2024 yılı için kazananları açıklandı.  Everest Yayınları’ndan yayımlanan Güneşli Öğleden Sonraları Anımsamadığımız Şeyler adlı kitabıyla Koçer Avcı kazandı. Jüri ödül gerekçesi olarak yazarın şiirselliği göz ardı etmemesi, estetik arayışları güçlü bir şiir dili oluşturmasını öne sürdü.

Tuğrul Keskin başkanlığındaki seçici kurul; Haydar Ergülen, Çiğdem Sezer, İbrahim Tığ, Kaan Tanyeri gibi edebiyat dünyasının önemli isimlerinden oluşurken 2024 yılının Rıfat Ilgaz Şiir Ödülü ise Fahrettin Koyuncu‘nun Dönemeçte Sessizlik adlı kitabına verildi. Ödül töreni 6 Temmuz’da Cide’de gerçekleştirilecek.

Kitap hakkında:

Yanılmakla tehdit edilip bu sebeple ürkenlerden başka
kimse konuşmasa keşke.
Hakikati örtmenin bedelini
bisiklet tamircileri bile öğrense.

Kendimizden hıncımızı bir türlü alamazken, mümkün mü aynı anda kendimize şefkatlice yaklaşmak? Bu şiirler, yalnız güneşli öğleden sonraları için değil, fırtına öncesi, fırtına sonrası anımsamadığımız her an için yazıldı. Aynı yere bakarken görüp de söylemediklerimiz… Pişmanlığı ve öfkeyi bilgelikle savdı.

Koçer Avcı’nın şiirinden yükselen acı haykırışlara muzipçe gülüşler eşlik ediyor. Dünya denen yerde artık bulunmayan bir âşık olmak nasıl, bu şiirlerde dile geliyor: 

Biliyorum aşkla savunduğum şeylerin bana ilgisi yok
geçip gidiyor yağmur, yere düşüyor meyve.
Hep övmek isterdim onları anlama şansım olsa
oysa eksik olan benim ve hep kapalı perde.

edebiyathaber.net (27 Haziran 2024)

“Koçer Avcı, Rıfat Ilgaz Seçici Kurul Özel Ödülü’ne layık görüldü” üzerine bir yorum

Yorum yapın