Pera Müzesi, koleksiyon sergileri kapsamında düzenlediği etkinliklere Bizans ve Ortaçağ İslam tarihi uzmanı Koray Durak’ın konuşmasıyla devam ediyor. Müzenin 27 Mayıs Çarşamba günü saat 18.00’de Pera Müzesi Youtube kanalında canlı olarak yayınlanacak konuşmada Koray Durak, izleyicileri hayali karakteri Konstantin Bey rehberliğinde bir tarih yolculuğuna çıkaracak, İstanbul kent yaşamının Bizans’taki gündelik seyrini aktaracak.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan geniş bir seçkiyi kalıcı sergileri aracılığıyla sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturan Pera Müzesi, koleksiyonda yer alan eser ve objeleri mercek altına almayı sürdürüyor. Orta Tunç Çağı’ndan başlayarak, Yunan, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerini kapsayan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan ilhamla düzenlenen yeni konuşma etkinliğinin konuğu, tarihçi ve akademisyen Koray Durak olacak.
Konstantinopolis sokaklarından hikâyeler
Bizans İmparatorluğu’nun başkenti Konstantinopolis, hem alım gücü yüksek kalabalık nüfusu hem de büyük bir sarayın varlığı ile Ortaçağ’da Akdeniz’in en büyük pazarlarından biriydi. Bu canlı pazarın hikâyesine bugün; azizlerin yaşam öykülerinden kanunlara, edebi eserlerden Yenikapı kazılarında ortaya çıkan buluntulara kadar geniş bir yelpazedeki tarihi kaynaklardan ulaşmak mümkün. Tarihçi Koray Durak ise, Pera Müzesi YouTube kanalında yapacağı “Konstantinopolis’te Ticari Yaşam ve Gündelik Hayat: Mahsul-i Hayal Konstantin Bey’in Pazarda Bir Günü” başlıklı konuşmada, orta Bizans döneminde kentin ticari hayatında neler yaşandığını, hayali karakteri Konstantin Bey aracılığıyla paylaşacak. Mese Caddesi’nde alışverişe çıktıktan sonra kendini beklenmedik olayların ortasında bulan Konstantin Bey’in ve Ortaçağ İstanbulu’nun hikâyesini merak edenler, konuşmayı 27 Mayıs Çarşamba günü saat 18.00’de Pera Müzesi Youtube kanalında canlı olarak izleyebilir.
Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu hakkında daha fazla bilgi için dijitalleştirilmiş sergi kataloğunu inceleyebilirsiniz.
Not: Görseldeki sandaletin üzerindeki yazının anlamı: “Sağlıkta kullan Hanımefendi. Güzellikte ve mutlulukta olup bunu giy.”
edebiyathaber.net (27 Mayıs 2020)