Alfred S. Goldhaber ve Robert P. Crease’in “Kuantum Dönemi: Planck, Bohr, Einstein ve Heisenberg Belirsizliği Sevmeyi Bize Nasıl Öğretti” adlı kitabı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, popüler bilim alanındaki eserlerine “Kuantum Dönemi: Planck, Bohr, Einstein ve Heisenberg Belirsizliği Sevmeyi Bize Nasıl Öğretti” isimli kitabı ekledi. Stony Brook Üniversitesi Yang Teorik Fizik Enstitüsü Profesörü Alfred S. Goldhaber ve Felsefe Bölümü Profesörü Robert P. Crease’in ortak çalışmalarıyla hazırlanan kitap, kuantumun, bilimsel bir teoriden toplumsal bir anlayışa uzanan yolunu, karikatürler ve basit örnekler üzerinden renkli bir anlatımla ele alıyor.
Kitap, “Bir kuantum sıçraması büyük müdür yoksa küçük müdür? Belirsizlik ilkesi ne kadar belirsizdir? Üstümüze yağan bu kuantum terimleri sadece gösteriş amaçlı üretilen saçma ifadeler midir yoksa düşünce dünyamızda temel bir değişimin işaretçisi midir?” sorularına yanıt arıyor. 20’inci ve 21’inci yüzyıla damgasını vuran, günlük yaşantımızda, edebi eserlerde, resimlerde, müzikte, felsefede, psikoloji ve nörobilimin popüler bilim yaklaşımlarında sıkça karşımıza çıkan bu kuantum dili ve imgelerini mercek altına alarak konusunda öncü olma özelliği taşıyor.
Kuantum Dönemi: Planck, Bohr, Einstein ve Heisenberg Belirsizliği Sevmeyi Bize Nasıl Öğretti “Newton Dönemi”, “Pikselli Dünya”, Kuantum Sıçramaları”, “Rastgelelik”, “Kimlik Meselesi: Henüz Düşmemiş Bir Kuantum Ayakkabısı”, “Köpek Balıkları ve Kaplanlar: Şizofreni”, “Belirsizlik”, “Kırılmış Gerçeklik: Kübizm ve Tamamlayıcılık”, “Zar Atmak Yok”, “Schrödinger’in Kedisi”, “Tavşan Deliği: Paralel Dünyalara Susamak” ve “Fiziği Kurtarmak” olmak üzere 12 bölümden oluşuyor.
edebiyathaber.net (17 Kasım 2016)