Celil Denktaş’ın “Sosyalizmde Eğitim: Küba” adlı kitabı Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Türkiye’den Küba’ya herhalde imrenerek bakılabilir. Elbette bu küçük ve Türkiye’ye göre oldukça fakir sayılabilecek ülkeye Türkiye’den imrenerek bakılabileceğini söylemek biraz çelişkili görülebilir. Ancak gerçek şu ki, Türkiye onca zenginliğine rağmen halkını genel olarak ortalama bir refah düzeyinde yaşatamamasına karşın Küba tüm yoksulluğuna, kapitalist dünyanın kendisine karşı duyduğu nefrete ve bu nefretin doğurduğu ekonomik ambargolara ve ideolojik bombardımana rağmen devrimden bu yana halkının refah düzeyini, eğitim düzeyini, yaşam kalitesini ve süresini bir bütün olarak yükseltmeyi başarmış bir ülke. Hatta sağlık konusunda, bilimsel ilerleme konusunda, güzel sanatların teşviki konusunda, insanların dinlenme ve eğlenme hakları konusunda ve bunların halk geneline yayılması konusunda Türkiye’yi hayli geride bırakmış durumda.
Celil Denktaş, bu kitabında Küba’daki eğitim sistemini merkeze alarak, ama sadece eğitim mefhumunu değil, sağlık, politika, politik katılım, kadınların gündelik ve politik varoluşları gibi çok sayıda alt başlığı da incelemesine dahil ederek, sosyalist bir ülkenin panoramasını çıkarıyor…
Celil Denktaş
1954 doğumlu olan Celil Denktaş, ilk ve orta eğitimini İstanbul’da (Kadıköy Maarif Koleji 1974), yüksek öğrenimiyse Ankara’da (ODTÜ-İİF/Lisans 1979, AÜ-SBF/Y. Lisans 1982) tamamladı. Bir süre ODTÜ’de öğretim asistanlığı dahil olmak üzere, çeşitli kamu kuruluşlarında ve özel şirketlerde çalıştı. Son olarak işçilik yaptığı Almanya’dan 2014 yılında yurda dönerek sigorta emeklisi oldu. Halihazırda İstanbul’da, yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak üniversitelerde dersler vermektedir.
Celil Denktaş’ın 1970’lerden bu yana çeşitli yayın organlarında kültür, kültür tarihi, eğitim ve Küba üzerine yazıları ve çevirileri, tiyatro, sinema ve kitap eleştirileri yayımlanmaktadır. 1977 yılında şair Enver Gökçe’yle, Devrimci Sanatçılar Derneği adına yapılan uzun söyleşinin ses bandı kayıtlarından yola çıkarak, 2007 yılında Hamburg’da, Hakan Baysalman’la birlikte, envergokce.org-“Hayatı Seveceksiniz” adlı internet sitesini kurmuş, daha sonra da bu sitede toplanan bilgi ve belgeleri geliştirerek Berceste Mısraı Yazan Komünist Enver Gökçe (2011, İstanbul: Yaba Yay.) adıyla şairin yaşamını kitaplaştırmıştır. Üç Açıdan Küba: Politik Katılım, Eğitim, Kadın/Erkek (2014, Ankara: NotaBene Yay.) adlı bir kitabı daha vardır.
Sosyalizmde Eğitim, Küba, yazarın üçüncü kitabıdır.
edebiyathaber.net (1 Haziran 2017)