Wolfram Eilenberger’in “Küçük İnsanlar, Büyük Sorular” adlı kitabı, Süreyya Turhan çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Günceldir. Hepimiz biliriz. Cevaplanmayan veya cevaplanamayacak sorular her zaman sorulur. Küçücük yumurcaklar da anne ve babalarına cevaplayamayacakları ya da cevaplamak istemedikleri sorular sorarlar: “Annemle karşılaşmasan ne olurdu?” “Oğlan olamaz mıydım?” “Büyükbabam şimdi nerede?” Biz yetişkinleri hayrete düşüren, şaşırıp kaldığımız sorular… İlginç bir sohbetin başlangıcı olacak sorular cevaplanmaz çoklukla, şakayla karışık geçiştirilir. Normal görünse de bir şans kaybıdır cevaplamamak. Bu sorular üzerinde “biz” yetişkinler düşünmek zorundayızdır yazara göre. Felsefeye sıçrama tahtasıdır onlar. Felsefenin yaşamımızın hangi sorularıyla uğraştığını somut yaşamdan canlı örneklerle sergiler Wolfram Eilenberger.
Wolfram Eilenberger
1972’de Almanya’nın Freiburg kentinde doğdu. Ödüllü bir yazar, gazeteci ve filozof olan Eilenberger, Heidelberg Üniversitesi’nde felsefe yüksek lisansı yaptı, doktorasını ise Zürih Üniversitesi’nde tamamladı. Doktora çalışmaları esnasında gazetecilik yapmaya başladı, yazıları Die Zeit, Seuddeutsche Zeitung, Der Tagesspiegel gibi mecralarda yayımlandı. Felsefi düşüncelerin, politika, kültür ya da spor olsun, bugünkü yaşamımıza uygulanmasını tutkuyla savunmaktadır. Philosophie Magazin’in kurucu editörüdür ve bugüne kadar dokuz kitap yayımlamıştır. Türkçede daha önce Hâlâ Hayalleri Olanlar İçin Felsefe başlıklı çalışması olan Eilenberger’in Mart 2018’de yayımladığı Zeit der Zauberer: Das große Jahrzehnt der Philosophie 1919-1929 (Sihirbazların Zamanı: Felsefenin Muazzam On Yılı 1919-1929) Almanya’da hemen çoksatan kitaplar arasına girdi ve 20’den fazla dile çevrildi. Kasım 2018’de prestijli Bayerischer Buchpreis’a layık görüldü. Şu âna kadar Toronto ve Indiana Üniversitelerinde dersler vermiştir.
edebiyathaber.net (5 Mart 2019)