Küçükler, büyük tarihle tanışıyor: Geleceğimize Nutuk

Ekim 31, 2024

Küçükler, büyük tarihle tanışıyor: Geleceğimize Nutuk

Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz mirası Nutuk, çocuklar için çizgi roman sayfalarında yeniden canlanıyor. Senem Kale’nin Gökçe Akgül’ün  resimleri eşliğinde uyarladığı Geleceğimize Nutuk, Doğan Çocuk etiketiyle raflarda yerini aldı. 

Tanıtım metninden

Nutuk, hiç unutulmaması gereken şanlı bir destan, bir milli miras, demokrasinin nasıl kazanılacağına, cumhuriyetin nasıl kurulacağına, en ümitsiz zamanlarda bile başarıya nasıl ulaşılabileceğine dair eşsiz bir rehber.

ATATÜRK, ülkemizin Kurtuluş Savaşı’nı anlatan Nutuk’u en çok çocuklar ve gençler için yazmış; 100 yıl sonra doğan çocuklar, bu ülkenin hangi şartlar altında kurulduğunu bilsin istemiştir. İşte bu yüzden, Cumhuriyet’in emanet edildiği çocuklara Nutuk’u gerçekten anlatmalıyız.

Doğan Çocuk etiketiyle yayımlanan Senem Kale’nin Gökçe Akgül’ün eşsiz resimleri eşliğinde uyarladığı Geleceğimize Nutuk, 19 Mayıs 1919’da başlayan şanlı destanımızı çocukların hayalinde daha iyi canlandırabilmesi için, çizgi roman diliyle yazıldı ve resimlendi. Atatürk’ün yaşamı ve Nutuk’un yazıldığı dönemde dünyada neler olduğunu anlatan bölümlerle zenginleştirildi.

Geleceğimize Nutuk

Nutuk’u çizgilerle anlattık çünkü bu eşsiz mücadelenin üzerinden yıllar geçtikçe, Cumhuriyet’in emanet edildiği gençlerin, o günleri ve o günlerin sözcüklerini onlara yakın bir anlatım olan çizgi roman dili ile daha anlaşılır olacağını düşündük. Kitapta önce Atatürk’ün yaşamını kısaca anlattık ki 19 Mayıs 1919’da başlayan Nutuk’taki olaylarla daha rahat bir ilişki kurulsun. Nutuk’u çizgi roman diline uyarlarken Atatürk’ün Nutuk’ta birebir geçen cümlelerini koyu renkte yazdık. İstedik ki Atatürk’ün o günkü sesi içimizde yankılanmaya devam etsin.

Senem Kale
İzmir’de doğan Senem Kale, Hacettepe Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra ODTÜ Sosyoloji Yüksek Lisansı’na devam etmiş ve Bilgi Üniversitesi Editörlük Sertifika Programı’nı tamamlamıştır. 2005 yılında Milliyet Sanat ve Bilkent Üniversitesi Yeni Yetenekler Eleştiri Yarışması’nda 3.lük Ödülü’ne layık görülmesinin ardından Milliyet Sanat, Radikal, Cumhuriyet gibi yayınlar için kitap eleştirileri yazmış, çeşitli dergi ve gazeteler için yazarlarla söyleşiler düzenlemiş, şiir ve kitap festivallerinde görev almış, çocuk kitapları çevirmiş ve farklı yayınevlerinde editörlük yapmıştır. Üç kitaptan oluşan Eğlenceli Tarih serisi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk eserini çizgi roman diline uyarladığı kitabı pek çok okulda okutulmaktadır. Şu an 5. Sınıflar için Eğlenceli Tarih ve Arkeoloji Macerası kitapları yayın aşamasındadır. Senem Kale halen, editörlük yaptığı Doğan Kitap’ın alt markası Dex yayınevinin yayın yönetmenliğini sürdürmekte, yazarlık atölyeleri yapmakta ve gençler için yeni kitaplar üretmeye devam etmektedir.

Gökçe Akgül
Gökçe Akgül, 2005 yılında MSGSÜ Resim bölümünden mezun oldu. O tarihten bu yana da bağımsız illüstratör olarak çalışmalarına devam ediyor. Özellikle çizgi roman, karakter tasarımı, resimli kitaplar, animasyon ve oyun içerikleri üzerine çalışan Gökçe Akgül, yurt içinde ve uluslararası ölçekte pek çok projelerde de yer almıştır ve yer almaya devam etmektedir. Kitapları ve parçası olduğu projelerle ilgili örneklere / ayrıntılı bilgiye behance.net/gokceakgul adresinden ulaşılabilir. Ayrıca instagram/ gokceakgul adresinden güncel çalışmalarını takip edilebilir. Çizer olarak yer aldığı Geleceğimize Nutuk’un yanında; yazdığı, resimlediği, çizgi roman, grafik roman, resimli kitap, dijital oyun ve animasyon projeleri bulunmaktadır. Göçe Akgül, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Yorum yapın