Brigitte Labbé’nin yazdığı, Jacques Azam’ın resimlediği “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 24. kitabı “Küçükler ve Büyükler”, Azade Aslan’ın çevirisiyle Günışığı Kitaplığı’nca yayımlandı.
Gündelik yaşamdan zengin örneklerle felsefeyi hayatın içine yerleştiren “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 24. kitabı, çocukların hayır deme hakkına dikkat çekiyor, küçük ve büyüklerin söz ve eylem haklarının sınırlarını tartışıyor. Yazar Brigitte Labbé, küçük olmanın her şeyi kabullenmek anlamına gelmediğini ifade ederken, çocukların güvenle büyümesi için yetişkinlerin koyduğu kısıtlamaların gerekliliği üzerine düşündürüyor. Kitap, büyümek için zamana ve deneyime ihtiyacı olan küçüklerin, kendi haklarını koruyarak ama aynı zamanda bazı karar ve eylem anlarında desteğe ihtiyaç duyduklarını benimseyerek, yetişkin bir birey olma yolunda nasıl ilerleyeceklerini anlatıyor. Küçük ve büyük olmanın anlamını, özgürlükler, haklar, kısıtlamalar ve hayaller çerçevesinde etkileyici ve sade bir dille sorgulayan kitap, Jacques Azam’ın esprili çizimleriyle renklenerek, çocuk ve yetişkinlerin birlikte okuyabilmeleri, tartışabilmeleri ve hayatı birlikte düşünebilmeleri için fırsat yaratıyor.
“Büyük olmak” ve “küçük olmak” ne anlama gelir? Kesin olan, her büyük bir zamanlar küçüktür ve her küçük de büyüyecektir. Sonra bir gün, sonsuza dek büyük, yani “yetişkin” oluruz. Bir yetişkin, yalnızca daha büyük biri değildir; o bundan sonra hep büyüktür. Ancak büyük olmak, her şeyi yapma hakkını da, gücünü küçükler üzerinde kullanma hakkını da vermez bize…
Yazar Brigitte Labbé uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. Çalışmalarını, karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştırdı. “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinde, çocuklara felsefenin sürekli kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedi. Okullarda, kütüphanelerde ve kafelerde, çikolata, kurabiye ve şeker eşliğinde çocuklar için “Çıtır Çıtır Felsefe” günleri düzenleyip tartışmalar yapan Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası konferanslarda, yetişkinler için, çocuklara zor konuları anlatmak üzerine sunumlar gerçekleştiriyor. İstanbul’da da okullarda çocuklarla bir araya gelen yazar, müzisyen eşi Wassim Soubra ve iki kızıyla birlikte Paris’te yaşıyor.
Danışman Michel Puech, Paris Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi.
İllüstratör Jacques Azam, özellikle gençlere yönelik kitap ve dergilerde desenleme çalışmaları yapıyor. Yayımlanmış çizgi romanları var. Azam; René Goscinny’nin “Pıtırcık” dizisini ve Antoine de Saint-Exupéry’nin Küçük Prens kitabını resimleyen Sempé gibi büyük ustalardan etkilenmiştir.
edebiyathaber.net (21 Kasım 2013)