Kukla sanatçıları üçüncü kez Ankara’da buluşuyor. Ankara Üniversitesi ve Tiyatro Tempo’nun birlikte düzenlediği Ankara Kukla Festivali bu yıl 20-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
Hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik oyunların sergileneceği festivalde üç yerli, beş yabancı grubun sergileyeceği 12 farklı oyun, atölye, sergi ve söyleşiler yer alacak.
Aslan Korkusunu Nasıl Yener? Aslana sorulan bu soru, Kazakistan Devlet Kukla Tiyatrosu’nun çocuklar için festivalde sergileyeceği oyunun ismi. Çocukların kendi korkularına benzer bir korkuyu cesur ormanlar kralı aslanın da yaşadığını gördüğü bir oyun Aslan Korkusunu Nasıl Yener. Bulgaristan’dan gelen Varna Devlet Kukla Tiyatrosu da Sihirbaz Aşçılar oyunu ile küçük-genç izleyicinin karşısına çıkıyor. Moldova’dan İzvoraşul Vesel Tiyatrosu ise ‘Parmak Kız’ öyküsünü kuklalarla izlemeye çağırıyor kukla severleri. Çocuklar için Karagöz de var programda. Karagöz, Ressam Ayşe Keskin Uysal’ın Goethe Enstitüsü’nde ‘Karagöz’ temalı minyatür sergisinin açılışında ve Tiyatro Tempo salonunda boy gösterecek. Tiyatro Tempo’nun ‘Küçük Prens’ oyunu festivalin ilk günü başka gezegenlerden gelen kuklalar ve kuklacılarla ODTÜ Kolej’de buluşacak. Belçikalı Puppet Spirit Theatre sanatçısı Kristina Vassileva ormanda topladığı doğal malzemelerin kuklaya dönüştüğünde nasıl büyülü bir dünya yaratılabileceğini ‘Çalı Çırpı’ oyununda çocukların hayal dünyasına armağan edecek. Tempo’nun ‘Bremen Orkestrası’ oyunu ise çocuk-genç izleyicinin yanı sıra sınır ötesinden gelen kukla ve kuklacı dostlarını Nedim Yıldız’ın müzikleriyle ağırlayacak.
Yetişkinler ve aileler için de oyunlar var 3. Uluslararası Ankara Kukla Festivali’nde. İstanbul’dan Sevinçer Kukla Tiyatrosu ‘İkram’ oyunuyla yetişkinlere kukla ziyafeti sunarken, Rusya’dan Suitcase – Duet Kvam grubu ‘Hiçbir Şeyden Her Şey’ diyerek yetişkinleri kuklaların güçlü ve eğlenceli dünyasının içine çekiyor. Festivalin Gala Gösterimi ise Varna Devlet Kukla Tiyatrosu grubu tarafından 23 Ekim akşamı, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde ‘Sessiz Efsaneler’ oyunu, müziği ve dansı ile kuklacıların yarattığı görsel bir efsaneye dönüştürülecek.
Bu kadarla da kalmıyor festival etkinlikleri. İsrail’li kukla sanatçısı Erika Sapir çocuklarla kağıttan kukla yapımı ve oynatımı üzerine 9 – 12 yaş çocuklara bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Yazar Ahmet Önel’in moderatörlüğünde yapılacak söyleşide ‘Neden Kukla’ sorusu kukla sanatçıları ve teorisyenleri arasında tartışılacak. Bir diğer söyleşide ise Yazar Ahmet Önel ve kukla sanatçısı ve yönetmen Haluk Yüce ‘Kukla Sahnesi İçin Metin Yazımı’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecekler.
edebiyathaber.net (19 Ekim 2017)