Krizalitler ve Triffidlerin Günükitaplarının yazarı John Wyndham’ının bir yaşındaki bir çocuğun zihninde duyduğu sesle kurduğu sıra dışı ilişkiyi merkezine alan romanı Chocky, Delidolu Yayınları tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı.
Bilimkurgunun kült yazarı John Wyndham’ın dünya, insanlık ve teknoloji üzerine kaleme aldığı çarpıcı romanı Chocky, ilk kez Türkçede. Televizyon dizisine de uyarlanan Chocky, klasikleşmiş bilimkurgu eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Tanıtım bülteninden:
Sosyopolitik meseleleri bilimkurgu türüne başarıyla taşıyan John Wyndham, Chocky’de, büyüme çağındaki bir çocuğun gözünden dünyayı ve insanlığı irdeliyor.
On bir yaşındaki Matthew bir gün zihninde, nereden geldiğini bilmediği bir ses duymaya başlar. Bu sesin adı Chocky’dir. Ailesi bu durumu başlarda sıradan bir “hayali arkadaş” olarak nitelendirir; ancak zamanla işin rengi değişir. Matthew kendisinden beklenmeyecek üstün davranışlar sergiler, zorlu matematik ve fizik kuramlarından bahseder, harika resimler yapar ve olağanüstü kahramanlıklar sergiler. Artık herkes, Chocky’nin ne kadar “hayali” olduğunu sorgulamaya başlamıştır…
Gizemli ve tedirgin edici bir roman olan Chocky, okurla ilk buluşmasının üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen dünya ve insanlık üzerine yaptığı isabetli tespitlerle güncelliğini yitirmiyor.
Yazar hakkında:
John Wyndham Parkes Lucas Benyon Harris, 1903’te doğdu. 1930-39 yılları arasında farklı isimlerle, farklı türlerde hikâyeler yazdı. 1946’da “mantıklı fantezi” adını verdiği, farklı bir biçimi denemeye karar verdi. Krizalitler (TheCrysalids), Triffidlerin Günü(TheDay of theTriffids), Chocky, Midwich’in Delileri (TheMidwichCuckoos), Kraken Uyanıyor (TheKrakenWakes), Zamanın Tohumları (TheSeeds of Time), Likenin Sorunu (TroublewithLichen), Harici Dürtü (TheOutwardUrge), O Kadının Âdetlerini Düşün ve Diğerleri (Consider Her WaysandOthers) ve Ağ (Web) yapıtları arasındadır. Kitaplarıyla popüler kültürü de etkilemiş olan Wyndham’ın, Triffidlerin Günü ve Midwich’in Delileri adlı kitapları sinemaya da uyarlandı.
edebiyathaber.net (11 Mayıs 2018)