Michel Bourse ve Halime Yücel’in yazdığı “Kültürel Çalışmaları Anlamak” İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Geniş bir tanım çerçevesine sahip olan “kültürel çalışmalar”, “insanların yaşamlarını, kültürel ve toplumsal bir bağlamda biçimlendirme ve deneyimleme” şekillerini inceler. Toplumsal cinsiyete, ırklara, sınıflara ve toplumsal yaşamda cinselliğe özel bir önem vererek ekonominin, siyasal bilimlerin, iletişim ve medya çalışmalarının, sosyolojinin, edebiyatın, eğitimin, hukukun, bilim ve teknoloji üzerine çalışmaların, antropolojinin, tarihin yöntemlerinden yararlanır. Kültürün “sıradan” ve “sıradışı” toplumsal gruplarca nasıl kullanıldığını ve dönüştürüldüğünü inceler.
Kültürel Çalışmaları Anlamak, “kültürel çalışmalar” çevresinde toplanan bir araştırma akımını İngiliz olduğu kadar Amerikan ve Fransız temelleriyle inceleyip anlamayı öneriyor. Dilbilim, sosyoloji, antropoloji ve tarih gibi disiplinlerin kesişimine, farklı düşünürlerin eserlerinin yarattığı katkılara müracaat etme pratiklerine dikkat çekiyor. Bu kitap, “kültürel çalışmalar”ın inceleme alanını daha iyi kavramayı ya da bilgilerini derinleştirip bakış açılarını genişletmeyi isteyen tüm okuyuculara, “kültürel çalışmalar” diye adlandırılan alanı oluşturan farklı kuramların temel katkılarını eleştirel bir yaklaşımla sunuyor.
Kitaptan bir bölüm okumak için>>>
Michel Bourse
1998-2013 yılları arasında Nantes Üniversitesi’nde doçent olarak görev yapmıştır. 2001-2004 yılları arasında, Makedonya’da, barış anlaşmaları çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin bir projesi olan South East European University’de İletişim Fakültesi kurucu dekanlığını üstlenmiştir. Halen Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesidir. İletişim kuramları ve kültürler arası iletişim, kültürel çalışmalar konusunda birçok yayını bulunmaktadır. Kitapları: Éloge du métissage. Pour une théorie politique de la communication (L’Harmattan, 2007; Türkçesi: Melezliğe Övgü, 2010), İletişim Bilimlerinin Serüveni (Halime Yücel ile birlikte, Ayrıntı Yayınları, 2012), Pour comprendre les Cultural Studies (Halime Yücel ile birlikte, L’Harmattan, 2015; Türkçesi: Kültürel Çalışmaları Anlamak, İletişim Yayınları, 2017), Des mots et des idées: Interculturel et/ou Multiculturel (L’Harmattan, 2017).
Halime Yücel
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde doçent olarak görev yapmaktadır. Reklam, göstergebilim, imge ve söylem çözümlemesi üzerine birçok makalesi, iletişim bilimleri alanında çevirileri vardır. İmgeden Yoruma (Ayrıntı Yayınları, 2013), Michel Bourse ile ortak kaleme aldığı İletişim Bilimlerinin Serüveni (Ayrıntı Yayınları, 2012) ve Pour comprendre les Cultural Studies (Michel Bourse ile birlikte, L’Harmattan, 2015; Türkçesi: Kültürel Çalışmaları Anlamak, İletişim Yayınları, 2017) başlıklı kitapları bulunmaktadır.
edebiyathaber.net (7 Kasım 2017)