20. yüzyıl düşünürlerini antik edebiyatı ele alış biçimleri çerçevesinde değerlendiren Kuramlar ve Kuramcılar, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Eserde otuz farklı isimin kuramsal yaklaşımları ele alınıyor.
Antik dönem düşüncesi ve edebiyatı, Batı kültürünün temelinde yer alan büyük bir birikimdir. Eğitimde, toplumsal örüntülerde ya da gündelik hayatın içinde ona dair zihniyet ve referanslarla sıklıkla karşılaşırız. Antik edebiyat kuramcısı Louise A. Hitchcock, bu kitapta antik edebiyatı konu edinmiş çağdaş kuramcıların izini sürüyor. Marx’tan Nietzsche’ye, Foucault’dan Benjamin’e kadar 20. yüzyılda iz bırakmış otuz farklı düşünürün kuramlarını inceliyor. Temel kavramlarını belirliyor, genel bir çerçeve sunuyor ve bu kuramcıların düşüncelerinde antik edebiyatı kullanış biçimlerini yorumluyor.
Bu otuz farklı ismi “öncüler” ve “kuramcılar” olarak ikiye ayırıyor Hitchcock. Bir tarafta Marx, Nietzsche, Freud ve Saussure; diğer tarafta Benjamin, Heidegger, Foucault ve daha nicesi. Antik edebiyat metinlerini kuramlarında nasıl kullandıklarını incelemesi bir yana, her birinin kuramsal kişiliklerini de özetliyor. Dolayısıyla her bir isimle ilgili biyografik, teorik ve bibliyografik bilgiler bulmak mümkün bu kitapta.
Kuramlar ve Kuramcılar, akılda kalıcı bir üslupla, yalın ve kategorik bir dille kaleme alınmış, giriş niteliğinde metinlerden oluşuyor. 20. yüzyılın kuramsal tarihi için başarılı bir kaynak kitap olması da cabası. Yalnızca antik edebiyat meraklılarına değil, her türden kuram müptelasına hitap ediyor.
edebiyathaber.net (29 Mart 2013)