Kuran’da “çukur” kavramı

Temmuz 26, 2023

Kuran’da “çukur” kavramı

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı’nın Çukur adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Suçların, günahların ve kötülüklerin toplumda açtığı çukurlar çok zor kapanır, çoğu zaman toplumlar o çukurlara düşüp helak olurlar.”

Çevresine göre aşağıda olan yerleri ifade etmek için kullandığımız bir sözcük olan çukuru kişilik bakımından aşağılara düşmüş kişileri ya da toplulukları anlatırken de kullanırız. Hatta bu kavram gündelik yaşamın içinde pek çok farklı biçimde karşımıza çıkar. Çünkü insanlar kendi iç dünyalarında çukur açtıkları gibi başkalarının gönlünde de sosyal hayatta da çukur açarlar. Üstelik bu çukurlar fiziksel anlamda açılanlara göre çok daha acı vericidir ve sağaltılması da daha zor olur.

Günümüzde insanlığın önünde çok geniş ve derin çukurlar vardır. Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı yeni kitabında toplumların giderek çürümesine neden olan bu çukurları Kuran’ın rehberliğinde tek tek ele alıyor ve bizleri buralara düşmememiz için uyarıyor. Kuran ayetlerinden çıkarılan özgün bir mesaj ileten bu kitabı okuduktan sonra dünyaya ve insanın geldiği noktaya artık aynı gözlerle bakamayacaksınız.

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı’nın yazdığı Çukur Destek Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

“ANDOLSUN Kİ İNSANI EN GÜZEL BİÇİMDE YARATIRIZ, SONRA ONU AŞAĞILARIN AŞAĞISINAİNDİRİRİZ.” – TİN, 4-5

Her iyi söz ve her iyi amel insanlığı, toplumları ve ferdi yüceltirken, medeniyetler kurarken, hayatı cennete çevirirken, ahirette de cennete götürürken; her kötü söz, her yanlış davranış/amel insanlığın, toplumların ve ferdin hayatında “çukurlar” açmaktadır. Çünkü söz ve davranışlar kaybolmuyor, layık olduğu yere mutlaka ulaşıyor.

Bu kitapta, bu kötü söz ve eylemlerin toplumda açtığı çukurları Kuran ayetleri rehberliğinde ele aldık:

• Haram yeme çukuru.
• Hırs çukuru.
• Hile çukuru.
• Yalan çukuru.
• Kin, düşmanlık ve hasımlık çukuru.
• Cinsel sapıklık, alkol, uyuşturucu, gaflet çukuru.
• Kuruntu çukuru.
• Şirk çukuru
• İftira çukuru.
• Kıskançlık çukuru.
• Nankörlük çukuru.
• Fitne fesat çukuru.

Bütün bu çukurlara düşmeden hayatı sürdürebilmek için akla, vahye, bilgiye, adalete, sevgiye, merhamete göre hareket etmemiz gerekiyor. Unutmayalım, Allah’a yaraşır kul olmakla, Allah’ın yardımını almış olacağız.

Yazar Hakkında:

1947’de Rize’nin Güneyce Nahiyesi’nde doğdu. İlkokulu ve hafızlığı köyünde tamamladı.

1968’de İstanbul İmam-Hatip Okulu’nu, 1969’da İstanbul Eyüp Lisesi’ni, 1972’de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü, 1975’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi.

1972-77 yılları arasında Lise öğretmenliği yaptı. 1977’de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde Pedagojik Formasyon Dersleri asistanlığına atandı. 1980’de “İslam’da Eğitim” adlı teziyle Öğretim Görevliliğine getirildi. 1982’de “Farabi’de Devlet Felsefesi” isimli teziyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Doktora payesini aldı. 1983’te Yardımcı Doçent, 1986’da Doçent ve 1993’te Profesör oldu.

1984-85 akademik yılını, sahasında araştırmalar yapmak üzere İngiltere’de geçirdi. 1985 yılında “international visitor” olarak Amerika’da bulundu, çeşitli üniversitelerde konferanslar verdi. Bu konferansları sonraki dönemlerde İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika’da yaşayan Türk işçilerine yönelik olarak sürdürdü.


Halen M.Ü. İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevinin yanında bilimsel araştırmalarını da aralıksız sürdüren Bayraklı, Arapça ve İngilizce biliyor.

edebiyathaber.net (26 Eylül 2023)

Yorum yapın