Mehmet Kahraman’ın “Kurmacanın Doğası” adlı kitabı Loras Kitap etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Yaratıcı yazarlığın sırları ve sınırları alt başlığıyla çıkan kitap kurmacaya merak duyanların ilgisine sunuluyor.
Kitap “Niçin Yazıyoruz?” sorusundan başlayarak yaratıcılığın bütün evrelerini ele alıyor. Asıl üzerinde durulan konu: “Nasıl Yazıyoruz?”
Üç bölüme ayrılan kitapta birinci bölüm Yaratıcılığın Doğası başlığını taşıyor. Bölümde yaratıcılık nedir sorusundan hareketle yaratıcı sürecin unsurları konu ediliyor. Hayal dünyasının kurmaca ile şekillendiği bu bölümde zihnin tasarım atölyesi gibi çalışması, bilinçaltının yaratıcılığa etkisi, yaratıcı hazzın yazmaya katkısı, yazma arzusunu tetikleyen etkenler bu bölümün ilgi çekici konuları.
Kurmacanın Doğası başlıklı ikinci bölümde kurmacanın unsurları ele alınıyor. Kurgunun ne olduğu ve kurgulamanın nasıl yapıldığı, kurmaca karakterlerin var oluş biçimlerini, bakış açısının hikâye üzerindeki etkisini, anlatıcı ile yazar arasındaki farkları, olay örgüsünün işlenişini bu bölümde bulmak mümkün. Edebi dilin kurmacaya yansıması, dilin bağlam içinde kullanılması, üslup çalışmaları, biçimsel arayışlar, estetik düşünceler ve kurmacaya derinlik kazandıran okumalar kitabın artıları.
Üçüncü bölüm Ekler’den oluşmakta. Okumanın önemi ve yazmaya etkisi, başlamak ve bitirmek arasındaki mesafe, Aristo’nun Poetika kitabından hareketle ilk yaratıcı yazarlık dersleri, yazı atölyelerinin işlevi ve işleyişi Ekler’in konusunu oluşturuyor.
Kurmacanın Doğası kurmacaya ilgi duyanların istifade edeceği bir kitap olmasının yanında nereden başlayacağını düşünen ve yazmaya heves eden herkesin başvuracağı bir kaynak kitap olması bakımından da önem kazanıyor.
edebiyathaber.net (1 Kasım 2021)