Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla Düzce’nin Akçakoca kıyılarına vuran, Ekim Devrimi’nin lideri Lenin’in ağaç oyma büstünün Türkiye’ye gelişi film oluyor.
Ankara’nın Lenin çıkmazı
1991 yılında Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla birlikte denize atılan Lenin heykellerinden biri yıllar sonra Karadeniz’e kıyısı bulunan Düzce’nin Akçakoca ilçesinde sahile vurmuştu. Belediyenin heykeli dikme fikri üzerine dünya basınında yer bulan bu haber, daha dikilmeden birçok turistin ilgisini çekerek Akçakoca’yı turizm ajanslarında en çok arananlar listesine almıştı. Turizm konusunda tüm ilgileri üzerine çeken Akçakoca, Ankara’nın da dikkatini çekmişti.
2009 yılında Ankara ile gerçekleşen bürokratik görüşmelerin sonucunda Lenin heykelinin kasaba meydanına dikilmemesi, kasabaya yapılacak bir müzede sergilenmesi kararı çıkmıştı. Bugün, aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen Lenin heykeli hâlâ belediyenin deposunda bekletiliyor. Türkiye’nin yanı sıra dünya basının da ilgisini çeken bu rastlantıda bir soru hep akıllarda: Peki, Lenin heykeli kasabanın meydanına dikilseydi ne olurdu?
Lenin Türkiye’de, beyaz perdede
Bu soru üzerine yola çıkan edebiyatçı Barış Bıçakçı ve yönetmen Tufan Taştan kara mizah türünde bir film senaryosu yazdılar: Sen Ben Lenin. Filmin çekim hazırlıklarına önümüzdeki günlerde başlanacak.
Lenin heykelinin kasaba meydanına dikilmesiyle birlikte, kasabalıların değişen hayatlarını konu alan film, gerçekte yarım kalan bir hikâyeyi sonlandırıyor. Barış Bıçakçı ve Tufan Taştan, evrensel bir kişilik olan Lenin’in, Türkiye’nin bir sahil kasabasındaki turistik etkisini hem biraz içlenerek hem de hicvederek ele alıyor.
edebiyathaber.net (5 Ekim 2016)