Levent Karataş’ın “faça” adlı kitabı Pikaresk Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Levent Karataş’ın on birinci kitabı olan “faça” okuyucuyla buluşmaya hazırlanıyor. Şu anda ön siparişte olan kitap yakında internet satış noktalarında ve kitapçılarsa satışa sunulacak.
Pikaresk Yayınları’nın öykü serisinden çıkan 96 sayfalık kitap, aforizma biçimindeki “Küçürekler, Epizotlar, Notlar, Anılar”dan oluşuyor. Kitabın kapak desenini Deniz Şensöz, kitabın editörlüğünü ise Pelin Özer yaptı. Son okumayı Suat Hayri Küçük yaparken, arka kapak yazısı da yine Suat Hayri Küçük’e ait.
“Matrak” ve “Cizoz” isimli iki bölümden oluşan kitap yazarın hayat deneyimlerinin değerlendirilmesinden oluşuyor. Çocukluk, vatansızlık, devrim, tanrı, devlet, baba, anne gibi temel kavramlar etrafında dönen metinler, hayatın yetersizliğiyle harmanlanarak karşımıza çıkıyor. Böylece metinler içinden çıktıkları hayatı kuşatıyor, onun üzerine kapanıyor.
Hayatın yetersizlikleri ve olmayan şeyler kitaptaki yazının temelini oluşturuyor. “Ne uzun ne uzun sürdü kıyınç melankolisi” deyişinde de görülebileceği gibi melankoli, yas, nostalji, çocukluk özlemi metin boyunca bize eşlik ederken radikal bir nihilizm de göze çarpıyor; söz konusu nihilizm tüm varlıkları temelinden reddediyor.
“Bizi tedavi edecek hiçbi’şey kalmadı. Ağaçlar mı? Kesiyorlar. Aile mi? Obez hastalıklı Amerikan ailelerine benzedik. Sanat mı? O da emperyal mutfaktan çıkıyor artık. Şiir mi? Bkz. Üst şık. Deniz manzaraları mı? Lağım kokuyor. Sahil kasabaları mı? Or’dalar artık. Sinema mı? Geçici bir 90 dakika tedavisi Televizyon mu? % 50’lerine sesleniyorlar. Psikiyatri mi? Yetersiz artık. İnsan mı? Bulunamıyor. Tanrı mı? O da Amerika’nın denetimi” diyen kitabı şu adresten edinmek mümkün.
edebiyathaber.net (27 Ekim 2022)