İsrafil Baran’ın “Likya Öyküleri” adlı kitabı Patara Kitap etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Likya Öyküleri kitabı okuyucuya Teke Yarımadası olarak adlandırılan bölgede neolotik çağdan günümüze kadar ulaşmış tanrı, tanrıça ve kahramanların yaşamlarından kesitler sunuyor.
Yazar İsrafil Baran, antik dünyanın yapıtlarıyla doğal güzelliklerinin iç içe girdiği ışık ülkesi Likya’da binlerce yıl önceden günümüze dek ulaşan olayları, tarihi kaynaklar ışığında, mitolojideki boşluklardan yararlanarak özgün kalemiyle bizlere yeniden anlatıyor.
Bilinçli birey sorumluluğuyla kaleme alınan ve üzerinde yaşadığımız toprakların binlerce yıllık öyküsünü gençlere tanıtmak amacıyla hazırlanan bu kitap mitolojik öykü alanında Likya bölgesi için bir ilki oluşturuyor.
Olimpos tanrılarından ateşi çalarak insanlara veren Prometheus’un öyküsüyle başlayan kitapta Pandora’nın yeryüzüne kötülük saçan kutusundan Apollon ile Artemis’in Likya topraklarındaki sancılı doğuşuna, kıskanç tanrıça Hera’nın düğününden olimpiyat oyunlarının simgesi haline gelen defne yapraklarına, kırların Tanrısı Pan’ın sanatların tanrısı Apollon ile girdiği müzik yarışmasından yapay kanatlarla güneşe uçmak isteyen İkaros’a, denizlerin tanrısı Poseidon’un kendisine adak adamayan Likyalılara duyduğu öfkeden uçan at Pegasus’un sırtına atlayıp tanrıların yaşadığı Olimpos Dağı’na uçmaya çalışan ölümlü insan Bellerephon’un hazin sonuna, Patara’da doğup Demre’de yaşayan ve ailesinden kalan mirası iyilik için harcayan Aziz Nicholas (Noel Baba)’tan ucuz adak anlamında kullanılarak deyim haline gelen Faselislilerin adağına, özgürlükleri için savaşan ve düşmana teslim olmamak için toplu intihar eden onurlu Khantos halkından Telmesos şehrinin kuruluşuna, Aspendos tiyatrosunu inşa serüveninden Ölüdeniz ve Belcekız’ın aşkına, Yaralı bir geyiği avlamak için peşinden koşarken ermişliğe ulaşan Kaygusuz Abdal’dan Truva savaşında kahramanca mücadele eden Likyalı askerler Sarpedon, Glaukos ve Pandaros’ın kahramanlıklarına kadar her biri Likya’nın tarihine kazınmış on sekiz mitolojik öykü yer alıyor.
Öyküleri okurken insanoğlunun yaratıcısını arama ve bulma hususunda yüzyıllar boyunca kurduğu hayallere ve sarf ettiği gayretlere çok yakından tanıklık edeceksiniz.
YAZAR HAKKINDA
İsrafil Baran, 1989 yılında Elazığ’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da, lisans öğrenimini ise Nevşehir’de tamamladı. Meteoroloji, Ziraat ve Jeofizik bölümlerinde eğitim aldı. Anadolu Ajansı ve TRT’de yurt muhabiri olarak görev yaptı. Evli ve bir çocuk babası olan Baran, kamuda mühendis olarak görev yapıyor.
Yayınlanmış Eserleri; Kapadokya Öyküleri, Kapadokyalı Asker Digenes Akrites, Likya Öyküleri, Kente Klark Çeken Öyküler
edebiyathaber.net (12 Mart 2021)
“Likya Öyküleri okuyucuyu zamanda yolculuğa davet ediyor” üzerine bir yorum