Luigi Ballerini’den yeni roman: Bloke 5

Ekim 2, 2024

Luigi Ballerini’den yeni roman: Bloke 5

Luigi Ballerini’nin Bloke 5 adlı romanı ON 8 Yayınları tarafından Tülin Sadıkoğlu çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Dokunma, tat alma, koku alma, duyma, görme… Tek tuşla etkinleştirilen nöral implantlar. Her “hata”da başka bir duyunun engellendiği Duyuhareket projesi. Hükümet’in, gençlerin tam itaatkâr bireyler olarak yetişmesi planına ebeveynleri de ortak etmesi…

Psikolojik bilimkurgu romanlarıyla sevilen İtalyan yazar Luigi Ballerini, duyuların bile bloke edilebildiği teknolojik bir toplumu kurguluyor. Ailelerin, çocuklarını itaatkâr bireyler olarak yetiştirmek uğruna duyularını açıp kapatabildiği distopik bir dünyada, güven, özgürlük ve aidiyet kavramları üzerine düşündürüyor. Duyuları bloke edilmiş gençlerin öfkesini cesur bir direniş öyküsüne dönüştürüyor.

“… Ne yazık ki burası dünya değil ve dünya da iyi durumda değil. Bizim gibi gençler koşullanmış halde yaşıyor; arzularını, gelecekteki kariyerleri ve önemli kişilerin çevresinde yer alma olasılığıyla takas ederek bastırmayı öğrenmişler. Anne babaları tarafından bedensel duyularıyla cezalandırılan gençler, artık kendi duygularını bile algılamaktan aciz görünüyor, arkadaşlığın ne olduğunuysa artık bilmiyorlar. Bir şeyleri değiştirmek için bir şey yapmak zorundayız…”

Luigi Ballerini, 1963’te İtalya’nın Sarzana kentinde doğdu. Doktor ve psikanalist olarak çalışıyor; çocuk ve gençlik kitaplarının yanı sıra gazete ve dergilerde eğitim ve gençler üzerine yazılar yazıyor, çocuklara ve gençlere seminerler veriyor. Ballerini’nin Zia Dorothy (Dorothy Teyze) isimli kitabı 2010’da White Raven Ödülü’nü, Günışığı Kitaplığı’nın Türkçe’ye kazandırdığı ilk kitabı Parlak Fikir Pastası (2019; La signorina Euforbia. Maestra pasticciera) 2014’te İtalyan Andersen Ödülü’nü; Adı Sıfır (2021; Io sono zero, 2015) 2016’da gençlik kitabı dalında Bancarellino Ödülü’nü kazandı. 2020’de Türkçe yayımlanan Doğaya Fısıldayan Çocuklar‘ın (L’estate di Nico, 2016) ardından, yapay zekâyı sorgulayan distopik gençlik romanı Mira Her Şeyi Bilir (Myra sa tutto, 2020) 2022’de ve onun devamı niteliğindeki İkinci İnsanlık‘sa (Alla seconda umanità, 2022) 2023’te ON8 koleksiyonu içinde Türkçe’ye kazandırıldı. Ballerini’nin son gençlik romanı Bloke 5 (2024; Blocco 5, 2023), ebeveynlerin çocuklarını, duyularını bloke ederek denetim altında tutabildiği bir dünyayı anlatıyor.

edebiyathaber.net (2 Ekim 2024)

Yorum yapın