Eirik Løkke’nin Mahremiyet: Dijital Toplumda Özel Hayat adlı kitabı, Dilek Başak çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınlarının (KÜY) Teknoloji ve Hukuk kategorilerinden yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bağımsız bir think tank olan Civita’da danışman olarak çalışan Eirik Løkke’nin yazdığı kitapta, yeni teknolojilerin özel yaşamımızı nasıl doğrudan tehdit ettiğini anlatılıyor.
Mahremiyet, yeni teknolojilerin özel yaşamımızı nasıl doğrudan tehdit ettiğini açıklıyor. Kişisel verilerimizin kaydedilerek hem istihbarat örgütleriyle paylaşılması hem de ticari şirketlere pazarlanması sonucunda ihlal edilen özel yaşamımızı nasıl emniyet altına alabileceğimizi inceliyor ve hem mahremiyeti önemseyecek hem de faydalı dijital araçların ve hizmetlerin gelişmesini sağlayacak bir dengenin nasıl kurulacağını keşfetmeye çalışıyor.
Mahremiyet, gözetleme toplumunun artık distopik bir gelecek olmaktan çıktığını öne sürerek “Günün birinde özel yaşam hakkının yok olması gibi bir ihtimal var mı?” gibi hassas bir soru soruyor. Bir yandan bu gözetleme toplumunun içerdiği sorunları ve yol açtığı sonuçları masaya yatırırken bir yandan da bu karanlık geleceği engellemek için ne tür yasal düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor, çözüm yolları öneriyor.
edebiyathaber.net (28 Mayıs 2018)