Maraşantiya Şiir Dergisi’nin 5. sayısı yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Maraşantiya dergisi olarak beşinci sayımızda Karadeniz 7. Kitap Fuarı heyecanını yaşıyoruz. Dergimizi, fuar tarihi olan 1.10.2022/9.10.222’ye yetiştirmeye çalışıyoruz. Maraşantiya Şiir Dergisi ilk kez fuarda okuyucuları ile buluşacak. Fuarda iki etkinlik yapmayı planladık. 1. etkinliğimiz, “Samsun’da Edebiyat Dergiciliği adlı panel, 2.etkinliğimiz ”Maraşantiya’dan Akan Şiirler” adlı dinleti olacak. Bu sayımızda “Sonsuzluğu Arayan Şair” üst başlığı ile Halil İbrahim Özbay ile Hatice Tarkan Doğanay’ın yaptığı söyleşi karşılayacak sizleri. Yaşar Özmen’ in “Neden Bu Kısırlık” yazısını ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz. Ayrıca Muhsine Arda Şiir-
Anı olarak adlandırabileceğimiz bir yazı hazırladı sizler için. Maraşantiya yayınladığı şiirlerde özenli tutumunu devam ettiriyor bu sayımızda da. Bazı şairlerin ismine ilk kez rastlayacaksınız, okuyucuya geçeceğine inandığımız şiirler olarak değerlendik bizler. Anlamın ötelenmeden yazıldığı şiirleri önemsiyoruz dergi olarak. Anlam demişken biraz şiirde anlam konusuna değinelim isterim. Şiirde anlamın uzunca bir süredir geriye itildiğini söylemek yanlış olmaz sanırım. Şiirin, rast- gele yazılan söz dizimi olmaktan öte bir anlamı olmalı. Anlam, okurun kendince yorumlayacağı bir alana terk edilip, popüler olma kaygısı öne çıkıyor. Tabi ki her dönemle şiir de dönüşür ama bu ülke tarihinde çok önemli bir kırılma noktası olan 12 Eylül 1980 öncesi toplum; sonrasında ise birey öne çıkarıldı. Birey özelde şair, bir yenilginin simgesi değil, toplumun dönüşümü ile dönüşen hatta bu dönüşümde sorumluluk taşıma bilincine sahip olandır. Bu düşünüş ve eylemlilik biçimi şairin varlık nedenine değer katacaktır. Şiir, yazıldıktan sonra, “artık benden çıktı” diyerek eserinden uzaklaşmak, bir anlamda kaçış değil midir? Maraşantiya emekçileri adına umut ve dostlukla.
Fatma Hatun ESEN
Derginin beşinci sayısında şiirleriyle; İlhan Kemal, Önder Kaya, Ercan Kaplan, Mazlum Çetinkaya, Mustafa Seyfi, Emre Er, Oya Gündüz Aksu, Eray Korkmazer, Turgut Say ve Savaş Karaduman yer alıyor. Hatice Tarkan Doğanay’ın Halil İbrahim Özbay ile yapmış olduğu söyleşiyi keyifle okuyacaksınız. Yaşar Özmen ve Muhsine Arda’yı yazılarıyla bu sayıya misafir ettik. Salah Bousrif’in şiirini Arapçadan Mehmet Hakkı Suçin çevirdi. Bu Kitap İçin Derkenar köşesinde Fatma Hatun ESEN, Süleyman Berç Hacil’in şiir kitabını ele aldı. Bu Dergi İçin Derkenar köşesinde Celal KARACA, Ayrım Şiir Dergisi’ni inceledi.
Dergi mail adresi: [email protected]
edebiyathaber.net (11 Ekim 2022)