Mark O’Connell’ın Kıyamet Notları adlı kitabı, Mundi Kitap tarafından Tuğçe Yücel çevirisiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
The New York Times Magazine, The Guardian gibi dünyanın en prestijli yayınları için yazan, ödüllü yazar Mark O’Connell sıra dışı kitabı Kıyamet Notları’yla Mundi etiketiyle okurla buluşuyor.
Dünyanın dört bir yanına seyahat ederek, hayalî bir “kıyamet” senaryosu geliştiren O’Connell, alaycı bir dille, zekice kaleme aldığı eserinde, okuru adeta “dünyanın sonu”na doğru bir yolculuğa çıkarıp bugüne geri döndürüyor. Kendi sonunu hazırlamaya meraklı türümüze dair büyüleyici bir içgörü ortaya koyan kitap, geleceğiyle yüzleşmek isteyenler için ilgi çekici olduğu kadar tuhaf ve derin bir yol sunuyor.
En kötü senaryoların gerçekleştiği bir zamanda yaşıyoruz: İklim acayipleşti. Bir pandemi, küresel topluluğumuzu durma noktasına getirdi. Her yere baktığınızda bir alamet, finali kıyamet olan kurgular görüyoruz. Peki böylesine kasvetli bir geleceğin gölgesinde insan nasıl yaşayabilir?
2019 Rooney İrlanda Edebiyat Ödülü’nün sahibi Mark O’Connell, bu soruya kafa yorarken cevabı bulmak için dünyanın dört bir yanına seyahat ediyor; kâh Güney Dakota’daki sığınakları geziyor kâh medeniyetin çökeceği üzerine bahse giren milyarderlerin gözde kaçış yeri Yeni Zelanda’ya gidiyor. Mars’a yerleşmek isteyenlerle, kıyamet hazırlığı yapanlarla, aşırı-sağcı komplo teorisyenleriyle görüşüyor. Ve sonuç, elinizde tuttuğunuz “endişeli şimdiki zaman”ımız ve geleceğimizle yüzleşmek hakkında ilgi çekici, komik ve derin kitabın kendisi oluyor.
“Hem çılgınca komik hem de tuhaf bir şekilde dokunaklı.”
Ed Caesar, The Guardian
“Keyifli… Dünyanın sonuna dair alaycı ve eğlenceli bir tur.”
Financial Times
“Hüzünlü, bilge ve komik bir kitap ve çoğu zaman üçü de bir paragrafta… [O’Connell] zor zamanlarda iyi bir iş çıkarıyor. Bize kara mizahın yanı sıra umut da sunuyor.”
The Daily Telegraph
“İtiraf, siyasi eleştiri, meditasyon ve ölüm karşısında yaşamaya dair komik monologların ürkütücü derecede ileri görüşlü bir karışımı… Bu düşündürücü, komik ve rahatsız edici okuma esnasında O’Connell, doğayla ve birbirimizle bağlantı kurmanın kıyamet korkumuzu yatıştırmanın en iyi yolu olduğunu ve hatta en kötüsünden kaçınma ihtimalimizi artırabileceğini ikna edici bir şekilde ortaya koyuyor.”
Nature
edebiyathaber.net (18 Temmuz 2024)