“Yüzyıllık Yalnızlık”, “Kolera Günlerinde Aşk” gibi romanlarıyla dünya çapında üne kavuşan Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez 85 yaşına bastı.
6 Mart 1927’de Kolombiya’nın Aracataca kasabasında dünyaya gelen yazar Gabriel Garcia Marquez, bugüne kadar kaleme aldığı beş roman ve çok sayıda kısa hikâye ile dünya çapında bir okur kitlesine kavuştu. 1967 yılında Meksika’ya ilk gidişinde yazdığı “Yüzyıllık Yalnızlık” romanı ile 1982 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazar, dünyanın en büyük romancıları arasında sayılıyor.
Ünlü yazarın edebiyata olan ilgisi ise küçük yaşlarda başlar. Ailesinin başka bir kente taşınması üzerine, anneannesi ve dedesi tarafından büyütülen Marquez, sonraki yıllarda anneannesinin kendisine anlattığı öykü ve masallardan da çok etkilendiğini ifade edecektir. Daha ilkokuldayken bir edebiyat dergisi çıkarmaya başlayan Marquez, ailesinin ısrarı üzerine hukuk öğrenimi görmeye başlar, ancak edebiyat tutkusu baskın çıkar. 1950 yılında hukuk öğrenimini yarıda bırakan yazar, gazeteciliği tercih eder. Edebî eserlerin yanı sıra film eleştirileri ve köşe yazıları da yazan Marquez, ülkesindeki siyasi gelişmelere de duyarsız kalmaz ve 1955 yılında kaleme aldığı röportajlardan oluşan kitabı ile Rojas Pinilla’nın askerî diktatörlüğünü sert bir şekilde eleştirir. Daha sonra Avrupa’da da muhabirlik yapan yazar, roman ve öykü yazmaya devam eder.
Kendisini ‘gazeteci-yazar’ olarak tanımlayan ve gazeteciliğin ‘edebî bir tür’ olduğunu ifade eden Marquez, edebî eserlerinde gerçeküstü ögeleri gerçeklik ile harmanlayan üslubu nedeniyle ‘büyülü gerçekçilik’ akımının önemli bir temsilcisi olarak görülüyor. Yazarın “Benim Hüzünlü Orospularım” adlı son romanı 2004 yılında yayımlandı.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe (07 Mart 2012)